10 nov. 2021 | 18:14

Care este secretul blatului prăjiturii Pavlova. Așa se obține de fapt o bezea fermă și lucioasă

Utile
Care este secretul blatului prăjiturii Pavlova. Așa se obține de fapt o bezea fermă și lucioasă
Rețetă pentru Pavlova. Cum să ai o prăjitură perfectă?

Cum să ai o prăjitură perfectă pe masă pentru oaspeții tăi? Pavlova pare foarte ușor de făcut, dar trebuie să ai grijă la un anumit detaliu. Acest desert este perfect și ar trebui să fie albă ca zăpada, crocantă la exterior și ușor cremoasă la interior. Este simplu să o faci și să îți iasă de fiecare dată dacă urmezi câteva reguli de bază. Cum să ai o bezea fermă și lucioasă? Fii atent la acest pas!

Rețetă pentru prăjitura Pavlova: cum să ai o bezea perfectă?

Pavlova se află printre cele mai simple rețete în dreptul numărului de ingrediente și de pași. Aceasta nu necesită un timp îndelungat petrecut în bucătărie și nici decoruri extravagante care să aibă nevoie de ore în șir sau de atenție prea multă. Cu toate astea, desertul se pregătește cu atenție pentru baza acestuia – bezeaua.

Pavlova este un desert faimos făcut pur și simplu din albușuri de ou și zahăr (bezea). Are o textură unică datorită adaosului de oțet (sau lămâie) și puțină făină de porumb (amidon de porumb).

Istoria prăjiturii Pavlova

Dulcele diafan are o istorie impresionantă pe care puțini o știu. O celebră balerină rusoaică a fost onorată de cofetari cu un desert inspirat de tutu-ul ei superb alb și pufos purtat pe scenă. Acesta reprezintă grația și finețea mișcărilor sale, iar fructele prospețimea pe care reușea să o redea fiecărui spectator odată trecut prin fața sa.

Concret, este vorba despre Anna Pavlova (1881 – 1931) care este și acum una din cele mai cunoscute balerine din istorie. Se spune că mulți patiseri din acele timpuri s-au inspirat de la aceasta și i-au dedicat prăjitura care acum face furori parcă mai mult decât în anii ’20. Desertul  format dintr-o bezea pufoasă și albă poate fi ornat cu tot felul de fructe.

Mod de preparare

Pare extrem de simplu de realizat, dar bezeaua poate da bătăi mari de cap celor care nu sunt experți în arta culinară. Aceasta fiind extrem de delicată are nevoie de atenție maximă încă de la început. Trebuie să ai grijă la modul în care spargi ouăle pentru ca la final să ai doar albuș în mixer, ulterior să nu pui sare.

Mulți au auzit de acest obicei, dar este unul total greșit. Sarea împiedică albușul să crească în volum, astfel că ea trebuie să fie adăugată pentru gust la mijlocul procesului sau chiar la final alături de puțin zahăr. La final fiecare bucătar este liber să improvizeze în ceea ce privește estetica prăjiturii. 

Iată care sunt ingredientele necesare pentru a prepara prăjitura Pavlova

Iată care sunt ingredientele de care avem nevoie pentru a face prăjitura Pavlova:

  • 5 albușuri de ou (150 ml albuș)
  • sare fină
  • 300 de grame de zahăr pudră
  • 1 păstaie de vanilie
  • 2 linguri de oțet de 9 grade sau zeamă de lămâie
  • 20 de grame amidon de porumb
  • 500 gr smântână pentru frișcă
  • 2 linguri de zahăr pudră vanilat
  • fructe pentru ornat.

Albușurile se bat până când se formează vârfuri, apoi se adaugă treptat zahărul. Se mixează până când bezeaua devine ușoară ca aerul, lucioasă și atât de groasă încât poți ține bolul invers deasupra capului fără să te temi că va cădea.

Se adaugă zeama de lămâie (sau oțetul), făina de porumb (amidonul de porumb) și pasta de vanilie și se bat timp de 30 de secunde până când se încorporează.

Bezeaua se pune cu lingura într-o tavă pe care s-a așezat în prealabil hârtie de copt și se coace pentru mai mult timp, de obicei peste o oră, la o temperatură scăzută care o usucă până când devine crocantă la exterior, păstrând în același timp o anumită umiditate în interior. După ce coaja Pavlovei s-a răcit, se pune peste ea, de obicei, frișcă îndulcită proaspăt bătută și fructe de pădure proaspete sau fructe tropicale care atenuează o parte din dulceață.

Secretul blatului reușit al prăjiturii Pavlova

Se mixează zahărul într-un robot de bucătărie timp de câteva secunde. Pentru ca granulele să devină mai mici, astfel încât să se dizolve mai ușor, dar nu atât de mici încât să se facă zahăr pudră. O altă alternativă este folosirea zahărului pudră. Se poate folosi și zahăr granulat, cu condiția să îl procesați mai întâi.

Se șterge mixerul cu suc de lămâie sau oțet pentru a scăpa de toate urmele de grăsime. Se verifică telul de bătut și eventualele spatule să fie de asemenea curate ca lacrima!

Trucuri pentru reușita rețetei de Pavlova

Se cântăresc albușurile! Foarte multe rețete de Pavlova se bazează pe numărul de ouă în loc de greutatea albușurilor. Ouăle pot conține cantități diferite de albușuri. Un ou mare conține, de obicei, două linguri de albuș de ou. Se folosește acest lucru ca ghid atunci când se calculează raportul pentru rețeta de Pavlova. Pentru cele mai bune rezultate, se folosesc cântare digitale.

Raportul dintre albușuri și zahăr: Se folosește o parte de ou la două părți de zahăr. De exemplu, 5 albușuri de ou (150 ml) vom avea nevoie de 300 g de zahăr. Se poate reduce ușor cantitatea dacă se dorește.

Rețetă de Pavlova

Un factor important în succesul rețetei de Pavlova este alegerea temperaturii cuptoarelor. Cum să ne dăm seama dacă o Pavlova este gătită: trebuie evitată deschiderea cuptorul în timp ce Pavlova se coace. Se gătește timp de aproape 2 ore și apoi se lasă în cuptorul oprit să se răcească, ideal pentru câteva ore sau peste noapte. Învelișul Pavlovei ar trebui să se simtă crocant și uscat și să se ridice de pe hârtia copt fără dificultate. Dacă se lipește de hârtie mai trebuie coaptă.

Parteneri
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc
Redactia.ro
Testul IQ pentru genii și cei cu privire de vultur. Doar 1% dintre oameni găsesc pisica în 5 secunde!
Click.ro
Ce este Sindromul Kessler, dezastrul spațial care ar putea fi imposibil de oprit. Ar avea efecte catastrofale pentru viața pe Pământ
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Blestemul piesei 'Ești iubibilă', a trupei Taxi. Cuplurile de vedete din videoclip s-au despărțit unul după altul!
Unica.ro
Vladimir Lipaev, ambasadorul Rusiei la București, găsit inconștient
EVZ.ro
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Spynews
ITP 2025. Obligatoriu pentru românii care au mașini mai vechi de 12 ani
Capital.ro
Ștefan Bănică și Lavinia Pîrva și-au transformat total vila de 1 milion de euro: living primitor, pian, curte spațioasă, piscină și asta nu e tot. Detaliul fabulos care se vede în imagini
Avantaje
TRADIȚII și OBICEIURI de SF. VASILE! CE este INTERZIS ASTĂZI să ÎȚI MEARGĂ BINE
Mediaflux
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Revelionul cel neBUN 2025. Cei mai iubiți artiști au adus zece dueluri de nota zece! Ilona și Ristei, show la superlativ
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro