Mihai Ciucă a fost unul dintre cei mai cunoscuți savanți români ai secolului XX. A fost specialist de talie mondială în domeniul bolilor infecțioase, a vaccinurilor și bacteriologiei. De asemenea, tot el a fost și protagonistul primei mari campanii de vaccinare din România.
Mihai Ciucă s-a născut pe 18 august 1883 și provenea dintr-o familie de intelectuali. Tatăl sau a fost directorul școlii din localitate, iar mama sa învățătoare. A urmat cursurile școlii primare din Săveni, sub îndrumarea tatălui și mamei sale.
Și-a continuat studiile la Liceul „AT Laurian” din Botoșani, însă pentru ultimii ani s-a transferat la Liceul „C.Negruzzi” din Iași. După liceu, se înscrie și finalizează cursurile Institutului medico-militar din București. În acest fel a ajuns elevul medicului microbiolog Ion Cantacuzino, părintele școlii românești de imunologie.
Tânărul student era pasionat de microbiologie și virusologie, așa că a ajuns să lucreze voluntar în cadrul laboratorului de medicină experimentală a profesorului Cantacuzino. Din acest motiv, maestrul îl ia sub aripa sa pe Mihai Ciucă.
Sub îndrumarea profesorului, Mihai Ciucă are o contribuție majoră la realizarea primului vaccin preparat de Institut din România, serul antistreptococic. Din acel moment, s-a dedicat complet microbiologiei și virusologiei.
A studiat alături de cei mai mari savanți din lume, la Institutul Pasteur din Bruxelles, la Institutul Pasteur din Paris și la multe alte laboratoare de cercetare sin Statele Unite ale Americii.
Una dintre cele mai mari contribuții ale savantului a fost participarea la realizarea vaccinului anti-holeric și eradicarea epidemiilor de holeră. Între anii 1910 și 1914, Europa și porturile Mării Negre dinspre Asia au fost afectate de cel de-al șaselea val de pandemie.
România a fost una dintre cele mai afectate țări. În toată Europa se căuta soluții pentru imunizarea împotriva bolii și pentru eredicarea pandemiei. În acest caz, rolul lui Mihai Ciucă și Ioan Cantacuzino a fost decisiv.
Profesorul Cantacuzino a inițiat atunci o mare campanie de vaccinare cu un ser produs în laboratoarele sale cu ajutorul unei echipe de savanți renumiți, printre care făcea parte și Mihai Ciucă. Campania de vaccinare a fost numită în Europa „marele experiment românesc”.
„Contribuţia lui M. Ciucă la prepararea acestui vaccin, cât şi la eradicarea bolii a fost foarte importantă. Făcând parte dintr-un colectiv, împreună cu Ion Ionescu-Mihăleşti, dr. Vasiiu şi laborantul Dumitru Gheaţă, în mai puţin de 6 luni, la Giurgiu a reuşit stârpirea focarelor de holeră”, precizează arheologul Filaret Aprotosoaie, în materialul său din revista de specialitate Hierasus, dedicat profesorului Ciucă.