O țară din Europa le permite angajatorilor să își concedieze angajații care nu s-au vaccinat anti-covid. Decizia a fost deja adoptată de autorități.
Parlamentul unei țări europene a luat o decizie prin care permite angajatorilor să îi concedeze sau să îi transfere la muncă de acasă pe angajații care refuză să se vaccineze.
Este vorba despre Letonia, țara care se confruntă cu unul dintre cele mai dure valuri de epidemie. Până acum, aproximativ 61% dintre adulții populației țării s-au vaccinat cu scena completă. Rata de vaccinare este mai scăzută aici decât media Uniunii Europene de 75%.
Letonia este prima țară UE care a implementat un nou lockdown în această situație, din cauza creșterii numărului de cazuri de infectare.
Legea nou adoptată permite angajatorilor să suspende contractele de muncă și să nu mai plătească salariile celor care refuză să se vaccineze sau să îi oblige să lucreze de acasă, dacă este posibil.
Aceștia își pot concedia angajații care nu s-au vaccinat în perioada de trei luni de după suspendare. Noua legislație intră n vigoare din 15 noiembrie.
Nu vor fi excepții nici măcar pentru cei care au trecut recent prin boală. Până la adoptarea acestei legi, obligativitatea vaccinării în Letonia s-a aplicat doar angajaților din domeniul medical, educație și serviciile sociale.
Astfel, cei care refuză să se vaccineze fără să aibă un motiv întemeiat de sănătate, vor fi concediați sau vor fi forțați să lucreze de acasă.
Angajații au o perioadă de trei luni în care se pot decide să urmeze schema completă de inoculare cu unul dintre serurile disponibile anti-covid în Letonia.
Dacă după cele trei luni nu prezintă încă schema completă de vaccinare, angajatorii pot să îi concedieze definitiv.
Letonia a declarat pe 4 noiembrie stare de urgență sanitară, iar toți angajații din sectorul public sunt obligați să se vaccineze până pe 15 noiembrie.
„Vă cer să nu vă reuniţi, să nu mergeţi în vizite şi să vă limitaţi contactele sociale”, a scris prim-ministrul leton Krisjans Karins pe Twitter.
„Suntem obligaţi să refuzăm alţi pacienţi care au diagnostice fără riscuri pentru viaţă. Echipele de urgenţe medicale nici măcar nu mai pot să răspundă la toate apelurile telefonice”, a declarat Karlis Racenis, preşedintele unei asociaţii a tinerilor medici letoni, într-o conferinţă de presă.