Avertizare ANM. Au fost emise mai multe avertizări, printre care și un cod portocaliu de ploi. Iată zonele în care acționează acest cod portocaliu și ce anunță meteorologii.
Meteorologii de la ANM – Administrația Națională de Meteorologie – au emis mai multe avertizări meteo, de intensificări ale vântului, dar avem și un cod portocaliu de ploi, valabil pentru intervalul 04 noiembrie, ora 18 – 05 noiembrie, ora 18. Codul portocaliu este valabil în județele Timiș și Arad, în vestul județului Caraș-Severin, precum și în zona montană a județelor Hunedoara, Alba, Cluj și Bihor va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă în general de 40…60 l/mp.
Tot astăzi, avem și cod galben de intensificări ale vântului până la ora 23.00, ce vizează zona Carpaților Meridionali și Occidentali. Acolo vor fi intensificări ale vântului, cu viteze în general de 60…80 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m, rafalele vor depăși 90…100 km/h. De asemenea, intensificări ale vântului vor fi și în Banat și Crișana, cu rafale de 55…70 km/h, iar intensificări temporare ale vântului vor fi local în nordul, centrul și estul țării, cu viteze de 45…55 km/h.
Valorile termice se anunță mai ridicate decât cele specifice acestei perioade, în toate regiunile, însă cu o abatere termică pozitivă mai
accentuată în cele estice. În ce privește regimul pluviometric, el va fi excedentar în regiunile vestice și nordvestice, însă va avea o tendință în general deficitară.
Temperaturile medii se anunță a fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, mai ales în zonele montane. În ce privește cantitățile de precipitații, ele vor fi deficitare la nivelul întregii țări, însă mai ales în regiunile sud-vestice.
Temperatura medie a aerului o să aibă valori apropiate de cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. În ce privește regimul pluviometric estimat pentru această perioadă, acesta va fi deficitar la nivelul întregii țări
Mediile valorilor termice o să fie în general apropiate de cele specifice pentru această săptămână, în toate regiunile. În ce privește cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval, ele vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.
Potrivit meteorologul Elena Mateescu, „primele zile din noiembrie vom avea temperaturi peste mediile multianuale, cu temperaturi chiar şi de 22 de grade în sudul României.”
”În a doua săptămână de noiembrie este aşteptat un nou val de frig, fiind posibile minime sub 0 grade în centrul ţării şi posibil chiar ninsori în zonele de munte mai joase”, a spus meteorologul Elena Mateescu la România TV.