Dacă nu ți-ai plătit factura la energie și ești în pericol de deconectare, atunci poți evita acest lucru.
De exmplu, dacă ai dificultăți financiare și nu poți să îți plătești factura, poți evita să fii întrerupt de la furnizarea cu energie electrică, esențială pentru încălzirea locuinței și pentru gătit.
Dacă titularul contractului aduce la cunoștință operatorului de rețea și prezintă o confirmare medicală vizată și de medicul de familie conform cărora o persoană care locuiește la locul său de consum, necesită menţinerea în viaţă prin aparate electrice, intră în categoria clienţilor vulnerabili.
De exemplu, pentru neplata la termen a facturii, furnizorul poate negocia perioada de preaviz și reeșalonarea sumelor datorate de client.
Pe de altă parte, mulți români se confruntă deja cu probleme privind facturile la energa electrică.
Senatorul Daniel Zamfir a inițiat un proiect de lege privind plafonarea prețului la energie și gaze naturale pentru consumatorii casnici.
„Plafonarea nu se va face la preţurile de azi, va fi media lunilor ian-sept 2021, iar preţurile vor scădea la jumătate la energie electrică şi cu peste 200% la gaze naturale”, a declarat Daniel Zamfir.
Referitor la preţul la energie, am văzut şi evoluţia preţurilor în ultima perioadă şi am luat decizia ca PNL şi Guvernul să susţină plafonarea preţurilor la energie în România.
Va fi o decizie luată în prima şedinţă de Guvern după ce se va rezolva criza, deci vom susţine plafonarea preţurilor la energie la preţurile pe care le vedem în această perioadă.
De aceea avertizez toate companiile care vor să profite de acest anunţ în perioada următoare (…) că vom folosi plafonarea la preţurile actuale”, a declarat Florin Cîţu, pe 6 octombrie.
Statul va plăti furnizorilor diferența între prețul real din factură și cel care se va plafona. Va exista, astfel, un fond național de compensare.