Marian Dragomir, primarul Brăilei, a anunțat public că au început lucrările la Castelul de Apă din municipiul. Monumentul istoric va fi renovat cu fonduri europene în valoare de 4,3 milioane de euro și va fi transformat în observator astronomic cu destinație turistică.
Edilul Brăilei a explicat că lucrările constau în cercetarea arheologică a subsolului, înlocuirea instalațiilor vechi cu alte noi și consolidarea stâlpilor fisurați, doar acolo unde este cazul. Reabilitarea monumentului a început cu o întârziere de peste doi ani de zile. În această perioadă au decedat patronul firmei de proiectare și verificatorul de proiect.
„Am avut un moment foarte dificil, cel în care a murit verificatorul de proiect autorizat de Ministerul Culturii. Ulterior, a murit şi proiectantul general, Dumnezeu să-i odihnească. Am fost nevoiţi să reluăm procedurile în ceea ce priveşte licitaţia pentru execuţie. Durata contractului de finanţare este de 48 de luni de la momentul semnării acestuia, iar lucrările vizează inclusiv consolidarea terenului de sub Castelul de Apă, deoarece este afectată structura de rezistenţă a clădirii, turnul fiind uşor înclinat în prezent”, declara Marian Dragomir în iulie 2021.
Data finalizării licitației publice a fost pe 10.08.2021, iar data ordinului de începere a proiectului pe 23.09.2021. Data finalizării lucrărilor, adică lucrări + dotări complete, este 22.06.2023, 21 de luni.
Castelul de Apă din Brăila a fost construit în anul 1912. La vremea respectivă, cu cei 35 de metri înălțime, era considerată cea mai înaltă construcție de acest gen din țară. De asemenea, castelul alimenta cu apă, în vremea în care era funcțional, jumătate din populația municipiului.
Lucrările de renovare prevăd amenajarea la subsol a șase mini-săli de cinema 7D de ultimă generație, cu 42 de locuri și o cameră a oglinzilor. La parter se va regăsi un spațiu expozițional axat pe istoricul orașului și al Castelului de Apă. Tot aici va fi amplasată și o presă de monede suvenir.
„Proiectul cuprinde Cinema 7D, cupolă rotativă, observator astronomic, telescoape mobile, camera oglinzilor, prezentare istoric monument, expoziţii cu teme astronomice, planete sistem solar 3D, sală proiecţii. La ultimul nivel va exista o platformă rotativă destinată observării panoramice a oraşului, spaţiul urmând să fie dotat cu ecrane cu LED-uri pentru observarea unor imagini captate în timp prin observatorul astronomic al Castelului. În final, în cupolă, se va afla camera observatorului astronomic”, potrivit informaţiilor oferite de primarul Brăilei, Marian Dragomir.