Un internaut a publicat câteva fotografii de la pelerinajul Sfintei Parascheva din anul 1944. În primăvara acestui an, Sfânta Parascheva a fost mutată de teama apropierii frontului bolșevic.
Inițial, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au dorit să fie instalate la Mănăstirea Turnu din Eparhia Râmnicului, la poalele Muntelui Cozia. Acolo se aflau și moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.
Cel mai probabil, din motive de strategie, racla cu sfintele moaște au fost depuse la Mănăstirea Samurcășești – Ciorogârla. Aici a stat de pe 10 aprilie până pe 27 octombrie 1944. Mai apoi a fost așezată la Catedrala Patriarhală, lângă Sfântul Dimitrie.
Moaștele au fost aduse cu un autobuz special până la intrarea în București, unde a fost pusă pe un afet de tun îmbrăcat în tricolor. Spre Catedrală, Sfânta a fost însoțită de o escortă militară și un alai impresionant de preoți, credincioși și călugări, cu toate că vremea nu era tocmai prielnică.
Pe data de 13 noiembrie 1944, moaștele Sfintei Parascheva au plecat spre Iași, unde au și ajuns pe 26 noiembrie. Pe drum, racla a poposit spre închinare pe la mănăstirile Agapia, Văratec și Neamț. Țăranii au ieșit cu flori pentru a o întâmpina pe Sfânta ocrotitoare a Moldovei, în localitățile pe unde a trecut convoiul.
În jur de 10.000 de persoane s-au închinat la moaștele Sfintei Parascheva, de vineri dimineață de la ora 06:00, când a început pelerinajul la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, potrivit organizatorilor. De asemenea, altele 1.300 au stat la rând în curtea Mitropolitană, relatează Agerpres.
În cursul nopții de 8 spre 9 octombrie, în ciuda restricțiilor de circulație impuse din cauza pandemiei, unele persoane nevaccinate s-au deplasat în municipiul Iași între orele 20:00 – 05:00, cu toate că nu îndeplineau condițiile din legislația în vigoare, referitoare la restricțiile de circulație în intervalul menționat.
„Recomandăm tuturor participanţilor la pelerinaj să aibă în vedere că deşi nu este interzisă participarea la pelerinaj a persoanelor, totuşi pe timpul nopţii circulaţia acestora până în zona Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei se supune îndeplinirii condiţiilor prevăzute de H.G. nr.932 din 9 septembrie 2021 actualizată, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia, pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”, a informat Jandarmeria Română.
Racla Sfintei Parascheva este dezinfectată la fiecare 10 minute, spun organizatorii. Totodată, preoții de la Catedrala Mitropolitană au amenajat un culoar de un kilometru și jumătate pentru pelerini, către racla Sfintei Cuvioase Parascheva.
Sursă foto: Romeo Cosma/Facebook