11 oct. 2021 | 14:03

Un tumul din Epoca Bronzului în care era îngropat un copil, descoperit de arheologii prahoveni

News
Un tumul din Epoca Bronzului în care era îngropat un copil, descoperit de arheologii prahoveni
Un tumul din Epoca Bronzului în care era îngropat un copil, descoperit de arheologii prahoveni

Un tumul care datează de la începutul Epocii Bronzului în care era îngropat un copil a fost descoperit pe raza localității Târgșoru Nou de către arheologii prahoveni. De asemenea, zeci de astfel de situri au fost cercetate în ultima perioadă în județ. Acest lucru se datorează dezvoltării zonei aflate la nord de municipiul Ploiești.

Tumul din Epoca Bronzului în care era îngropat un copil, cercetat de arheologi

Conform unei postări pe pagina oficială de Facebook a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, instituția deține în acest moment cel mai important patrimoniu legat de acest fenomen funerar.

„Având forma unor movile cu înălţimi cuprinse între 1-5 metri, tumulii sunt prezenţe vizibile în peisajul de câmpie aflat de o parte şi de alta a şoselei care leagă Ploieştiul de Câmpina. Aceste construcţii sunt morminte funerare ridicate în Epoca Bronzului într-o perioadă aflată între 3300 şi 2500 î. Hr. (…) În judeţul Prahova sunt identificaţi peste 600 de tumuli dispuşi atât în bazinul râului Prahova (SV judeţului), cât şi în al râului Cricovul Sărat (SE judeţului). 

(…) În ultima perioadă, datorită dezvoltării zonei aflate la nord de municipiul Ploieşti, au fost cercetate 30 de astfel de situri dispuse pe raza localităţilor Ariceştii Rahtivani, Păuleşti, Blejoi, Ploieşti, Târgşoru Nou, Târgşoru Vechi, Nedelea, Strejnicu. Au fost descoperite numeroase morminte cu inventare spectaculoase, instituţia din Ploieşti fiind deţinătoarea celui mai important patrimoniu legat de acest fenomen funerar”, precizează sursa citată.

Tumul de la Târgșoru Nou

O echipă coordonată de cercetătorul Alin Frînculeasa de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova a derulat cercetări arheologice pe raza localității Târgșoru Nou din comuna Ariceștii Rahtivani. Cercetările au fost derulat la începutul toamnei.

Echipa a cercetat în regim de săpătură arheologică preventivă un tumul construit din pământ. Acesta datează de la începutul Epocii Bronzului, adică aproximativ 2850 – 2600 î.Hr. Tumul de la Târgșoru Nou avea înălțimea de circa un metru și diametrul de aproximativ 30 de metri.

La baza lui era săpată o groapă funerară în care era așezat un copil, depus dorsal, conform ritualului specific epocii, cu membrele inferioare strânse și căzute în lateral. Pe calotă și în zona craniului au fost identificate urme de ocru roșu, vopsea naturală.

„Înmormântarea unui copil într-un tumul a cărui construcţie implica mult efort şi coeziune socială arată importanţa acestei persoane, dar şi a familiei sale în cadrul comunităţii din care provenea”, mai precizează sursa citată.