Cristian Lascarache este un fermier din Iași care vrea să obțină atestatul de producător tradițional pentru lactatele făcute ca pe vremea bunicilor. În Iași sunt deja atestate tradițional 18 produse din carne, legume, fructe sau de patiserie.
Fermierul vrea să obțină acest document deoarece certifică faptul că produsele sale nu conțin E-uri sau conservanți. Bărbatul este din comuna Țigănești și este crescător de bovine și ovine. A reușit să dezvolte o afacere de succes, însă vrea să obțină un document care arată calitatea lor.
Cristian Lascarache are 45 de ani și vrea sa obțină atestatul de producător tradițional de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Documentele au fost depuse în luna mai, iar acum așteaptă. A depus atestatul pentru urda de oaie, cașul de oaie și telemea de oaie.
Dacă tot le fac natural, fără prostii, cu metode folosite de pe vremea bunicilor, să obțin și atestatul de producător tradițional. La noi au fost deja în control de la autoritățile care dau avizul și acum aștept documentele. Eu am crescut de mic copil la fermă, am văzut cum se cresc animalele și m-am apucat și eu, cu fratele meu, de cumpărat animale, spune fermierul.
După ce am terminat școala, m-am apucat de fermă. Acum am 600 de oi și 30 de vaci. La noi în sat, din 600 de vaci, mai sunt 18. Nu au oamenii unde să le ducă la păscut și nu au ce face cu laptele. Bătrânul nu poate merge la Iași să vândă lapte. Noi mergem la piață, la Hala Centrală și vindem produsele, la piața Alexandru, și facem livrări la domiciliu, acum, cu vremurile astea, susține Cristian Lascarache, fermier din comuna Țigănași.
Cristian spună că dacă ar fi avut mai multă școală, poate ar fi avut o meserie. A moștenit ferma de familie, iar acum de afacere se ocupă atât el, cât și fratele lui. Investiția totală în fermă se ridică la 60.000 de euro, iar 15.000 de euro sunt fonduri europene.
Este multă muncă, iar uneori nu se poate descurca singur. Fratele său a plecat în străinătate să muncească, însă s-a întors înapoi pentru a oferi o mână de ajutor la fermă. De asemenea, de oi se ocupă un alt cioban, deoarece este prea multă treabă. Fermierul spune că toate produsele sale sunt naturale și de cea mai bună calitate.
„Cașul natural are cheag natural, de miel. Persoanele care fac alergii la stomac nu mănâncă caș natural. Iar brânza se strică pe iarnă. Noi vindem la piață laptele cu 4 lei litrul, iar dacă nu îl vindem acolo, îl dăm la procesator. Avem noroc de faptul că asigurăm furajele și nu mai trebuie să le plătim. Sunt foarte scumpe. Mai ales în ultimul an, s-au scumpit foarte mult”, mai spune Cristian Lascarache.