Afacere inedită în România. Un cuplu din Iași a investit toate economiile într-o fermă de struți

Afacere inedită în România. Un cuplu din Iași a investit toate economiile într-o fermă de struți
Un cuplu din Iași a investit toate economiile într-o fermă de struți

Un cuplu a investit economiile într-o afacere mai puțin cunoscută în România. Cei doi au obținut și fonduri europene în valoare de 40.000 de euro. Banii urmează să fie investiți în dezvoltarea afacerii. Planul celor doi este să deschidă și un restaurant.

Afacere inedită în România

Iulian și Mihaela Cadar au investit 13.000 de euro într-o fermă cu 60 de struți. Aceștia au fost plecați mai mulți ani în străinătate. În anul 2020 au decis să-și încerce norocul cu o afacere în domeniul agricol. Păsările sunt crescute în comuna Strunga, județul Iași. Cei doi tineri, în vârstă de 34 și 36 de ani, sunt și ei tot din Iași.

„Ținând cont că sunt plecat de copil în străinătate, de la 17 ani, eu și soția, după ce am străbătut Italia, Anglia, Olanda, Germania, am decis să ne întoarcem acasă. Inițial am vrut să facem o fermă cu porci, dar văzând care e situația la noi, am abandonat ideea. Ne-am gândit la viței sau găini, noi fiind crescuți la țară și fiind obișnuiți să creștem animale. Însă am văzut câteva ferme de struți pe Internet și am zis să încercăm cu asta. Am cumpărat tractor, cositoare, granulator. Am cheltuit până acum 13.000 de euro. Anul trecut, când am depus proiectul la AFIR, am fost eligibil la finanțare, dar fără finanțare. Anul acesta m-au anunțat că primesc banii, 40.000 de euro, pentru că s-au alocat noi fonduri. Eram pe punctul să renunț la afacere pentru că îmi găsisem un nou loc de muncă în străinătate”, spune Iulian Cadar.

Au investit toate economiile într-o fermă de struți

Fermierul spune că investiția nu se oprește, având de gând să se mai extindă. După ce femelele vor face ouă și vor putea valorifica carnea și puii de struț, vor trebui să achiziționeze incubatoare pentru ouă. De asemenea, exploatația va fi mărită considerabil. În privința valorificării produselor, tânărul nu își face griji. Acesta spună că cererea pe piață este mare.

Iulian spune că, deocamdată, nu are carne sau ouă de vânzare. Cu toate acestea, deja are potențiali clienți, atât din Iași, cât și din alte județe, care vor să încerce carnea și ouăle de struț. Abia anul viitor va avea primele produse de vânzare. În câțiva ani, plănuiește să deschidă și un restaurant.

 „Noi abia la anul, în primăvară, putem vinde carnea sau puii de struț, dar și ouăle. Femelele fac un ou la două zile, iar sezonul e din aprilie până în septembrie. Femela ajunge la maturitate când are doi ani și jumătate și atunci poate avea pui. Ne gândim să deschidem un restaurant peste 3-4 ani, după ce începem să vindem”, mai spune Iulian Cadar, potrivit BZI, unul dintre tinerii din Iași care a accesat fonduri europene în submăsura 6.1 – „Instalarea tinerilor fermieri”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI