Nicolae Ceaușescu a fost executat, alături de soția lui, în decembrie 1989, iar cei care cred în farmece și blesteme sunt convinși că moartea lui are legătură cu demolarea Spitalului Brâncovenesc, asupra căruia a fost pus un blestem în momentul în care a fost construit: „Se face acest spital pentru săraci și de moarte năpraznică, în zi de Crăciun să moară cel care se va atinge de acest spital.”
Spitalul Brâncovenesc a fost construit în anul 1838 din averea Saftei Brâncoveanu, soția banului Grigore Brâncoveanu. Unitatea spitalicească a fost ridicată pentru oamenii săraci și servea, în același timp, ca școală medicală. Avea 60 de paturi în momentul în care a fost inaugurat, iar Safta Brâncoveanu ar fi dat poruncă să se scrie pe unul dintre pereți următorul blestem: „Se face acest spital pentru săraci și de moarte năpraznică, în zi de Crăciun să moară cel care se va atinge de acest spital.”
Unitatea a trecut printr-un incendiu și a fost reconstruită între 1880 și 1890, capacitatea fiind mărită la 240 de paturi. În perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, a funcționat ca spital militar cu 500 de paturi. După ce Regele Mihai i-a restabilit autonomia, spitalul a trecut în proprietatea statului sub Guvernul Petru Groza.
Nicolae Ceaușescu a decis să îl demoleze în anul 1984 pentru a construi Casa Poporului, chiar dacă acesta nu se afla pe axa Bulevardului Victoria Socialismului. Decizia a fost luată într-o zi de vineri, iar demolarea a început luni. În momentul în care zidurile spitalului au fost puese la pământ, a fost distrus și mesajul-blestem, despre care mulți spun că s-a abătut asupra dictatorului și a soției lui, Elena.
Cinci ani mai târziu, Nicolae și Elena Ceaușescu au fost executați la Târgoviște, în zi de Crăciun (25 decembrie 1989). Lucrările la Casa Poporului au continuat până în anul 1987, când clădirea a fost finalizată.