Ce locuințe au preferat românii în ultimii ani? Vânzările în rândul acestora au crescut mult, arată specialiștii. Majoritatea nu mai doresc un anumit detaliu după care tânjeau înainte. Ce s-a schimbat în perspectiva lor?
Românii și-au schimbat preferințele în materie de locuințe în ultimii ani. Mulți dintre ei au urmărit să ducă un stil de viață cât mai restrâns, astfel ajutându-se de puținele lucruri pe care le au de băgat într-o încăpere cât mai mică, în timp ce majoritatea au făcut această alegere de nevoie, din cauza banilor.
Numărul de locuințe cu trei camere care au fost livrate în 2020 a scăzut față de cel din 2019. Acest lucru se întâmplă după ce șapte ani la rând oamenii au ales să beneficieze de un spațiu mare.
Iată că numărul garsonierelor și al locuințelor cu două camere continuă să crească mai mult de la an la an, arată datele centralizate de ZF de pe platforma Tempo a Institutului Național de Statistică. Scăderea se remarcă și în cazul locuințelor cu patru sau chiar mai multe camere.
„Dezvoltatorii își adaptează oferta în funcție de piață. Astăzi predomină apartamentele cu două camere în mixul de proprietăți, în majoritatea prioiectelor. Este vorba despre o adaptare a ofertei rezidențiale la specificul pieței și la puterea de cumpărare.
Astăzi, un apartament nou cu trei camere se încadrează cu dificultate în suma limită pentru aplicarea TVA-ului de 5%. Majoritatea celor care caută un apartament, mai aexact 70% din cumpărători, caută locuințe până la limita a 100.000 de euro.
Prin urmare, se orientează spre locuințe mai mici, astfel încât să-și poată permite achiziție„, arată Andreea Comșa, managing director al companiei de consultanță imobiliară Premier Estate Managemant.
Un număr total de 5.913 de garsoniere au fost date în folosință la nivelul întregii țări în cursul anului trecut. Este vorba despre o creștere cu 6% față de anul precedent, iar cele 23.051 de locuințe cu două camere reprezintă un avans de 12% comparativ cu anul 2019.
„Istoric vorbind, în România preponderent sunt achiziționate apartamentele cu suprafețe mici. Ține de raportarea noastră la proprietate. Pe de o parte, avem o rată foarte mare de proprietari, pe de altă parte locuințele sunt supraaglomerate, cu impact direct în calitatea locuirii.
Acesta este rezultatul limitării bugetului. Ne așteptăm să vedem mixuri de apartamente mai variate în oferta dezvoltatorilor, unde apartamentele mai mari, de trei și patru camere, să aibă o cotă și o diversitate’, mai detaliază specialistul, conform mediafax.ro.