Una dintre cele mai bune modalități de a ajuta grădina să crească organic fără a depinde prea mult de îngrășămintele chimice este prin compostare. Compostul este un material organic degradat folosit ca îngrășământ pentru cultivarea plantelor.
De obicei, este un amestec de gunoi de grajd și materie, care se aplică pe sol pentru cele mai bune rezultate. Compostul organic nu numai că ajută la îmbunătățirea calității solului, ci și la structura plantei. Eliberează substanțele nutritive lent, pe o perioadă de luni sau ani, astfel încât solul să fie hrănitor pe tot parcursul anului.
Compostul mai are o altă calitate. Ajută la îmbunătățirea sănătății plantelor. Se știe că procedeul absoarbe mirosurile și tratează toți compușii organici din sol. Împiedică metalele grele să ajungă la nutrienții pe care planta îi absoarbe.
Dacă te pasionează agricultura ecologică, iată cum poți obține legume curate doar prin compost, fără ajutorul îngrășămintelor chimice. Trebuie să știi că acesta se realizează cu materii organice bogate în azot și în carbon. Experții nu recomandă sub nicio formă să folosești deșeuri precum sticlă, plastic, oase, resturi de mâncare gătită sau carne ori produse sanitare la alcătuirea compostului organic.
În caz că nu știai, materialele organice bogate în azot sunt cojile de ouă, zațul de cafea, resturile vegetale, iarba tăiată, florile, frunzele, buruienile, dar și baliga provenită de la vaci, cai sau oi. Pe de altă parte, materialele bogate în carbon sunt următoarele: rumegușul, frunzele uscate, așchiile provenite de la tăierea lemnului, paiele, hârtia, cartonul, ramurile tăiate de la pomii sau copacii sănătoși, cojile de nuci ori fânul pe care se culcă animalele.
Următorul pas este pregătirea locului unde vrei să prepari acest compost organic. Ține minte că locul trebuie să fie ferit de umezeală și de razele soarelui. Indicat ar fi să folosești un palet de lemn sau un strat de crengi, pentru a permite aerului să circule.
Apoi alternează straturile cu materiale organice bogate în azot și în carbon, pentru că procesul de descompunere să înceapă. Eventual, acoperă grămada de compost cu un strat de paie sau iarbă uscată, pentru rezultate cât mai bune.
Grămada de compost organic obținută trebuie amestecată prima dată după primele 3-4 săptămâni. Procedeul se repetă la fiecare cinci săptămâni. Această etapă este foarte importantă, așa că ține-o minte foarte bine. Dacă urmezi acești pași, vei grăbi descompunerea deșeurilor, pentru ca ele să fie gata când vine primăvara. Altfel, durata de descompunere va fi dublă și va dura aproximativ un an.
După ce compostul organic este gata, acesta poate fi folosit pentru fertilizarea solului din grădină. Practic, este un îngrășământ 100% natural. Ca atare, nu mai trebuie să folosești toți acei fertilizatori chimici. Compostul obținut merge la pomii fructiferi din livadă, dar și la legumele pe care le cultivi în grădină.