04 oct. 2021 | 16:53

Vești bune pentru toți românii cu pensii private. Ce se va întâmpla în 2 ani

Social
Vești bune pentru toți românii cu pensii private. Ce se va întâmpla în 2 ani
În următorii ani fondurile private de pensii vor contribui la dezvoltarea economică

În urmă cu 13 ani statul român implementa în sistemul de pensii fondurile private. În toți acești ani contribuțiile românilor la aceste fonduri private de pensii au crescut considerabil. În aceste zile se vorbește concret de influența acestora asupra activelor din economia românească și despre influența acestor fonduri ca și contribuții la PIB-ul României, pe termen scurt și lung.

Fondurile private de pensii, cea mai mare creștere în 2020

Anul 2020 a fost un an greu, pentru toate păturile sociale din România. În acest context depunerile românilor către fondurile private de pensii ar fi trebuit să resimtă aceste situații. Datele anului trecut, arată totuți o creștere semnificativă.

Cele șapte fonduri de pensii private obligatorii, Pilonul II, din România s-au încheiat în 2020 cu active nete totale în valoare de 75,14 miliarde de lei. Este o creștere cu cel puțin 21%, în raportul cu anul trecut. Datele publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în primul raport săptămânal din 2021, arată că fondurile din Pilonul II au înregistrat în decembrie 2020 a noua lor lună consecutivă de creștere.

Fondul de pensii obligatoriu al NN rămâne cel mai mare din activele nete, cu 26 miliarde de lei  la sfârșitul lunii decembrie 2020. AZT Viitorul Tău, administrat de Allianz-Tiriac Pensii, este al doilea cu 16,2 miliarde de lei.

Valoarea activului net pe unitate a crescut între 4,7% și 8,2% anul trecut, potrivit canalizelor financiare. Ratele anuale de creștere măsurate la sfârșitul lunii noiembrie 2021 variaau între 3,5% și 6,7%. Separat, fondurile de pensii private voluntare, Pilonul III, aveau active de 2,93 miliarde de lei, tot la finele lui 2020. Acestea, spune ASF, au crescut mai lent decât fondurile de pensii obligatorii. Creșterea a fost cu mai puțin de 17% față de sfârșitul anului 2019.

În următorii ani fondurile private vor contribui la dezvoltarea economică

Dacă anul trecut a adus creșteri substanțiale la fondurile de pensii private, conform vicepreședinteluiASF, acest trend va fi continuat și în următorii ani. Daniel Armeanu, directorul ASF, este de părere că fondurile de pensii private vor avea o contribuție substanțială, în cel puin următorii doi ani, la dezvoltarea economică a României. Oficialul ASF mai spune că acest lucru se va resimți în activele financiare, Daniel Armeanu estimând că se vor dubla în cel mai scurt timp, ponderea fiind între 5 și 10% din PIB-ul României.

„La 13 ani de la începutul sistemului, practic pensiile private s-au dovedit cea mai importană piață supravegheată de Autoritatea de Supraghere Financiară și reprezintă soluție pentru viiitor din multe puncte de vedere. Avem o creștere de 23% față de aceeași perioadă a anului anterior, iar ca pondere în PIB, practic am atins borna de 8% din PIB.

Dacă comparăm cu ce se întâmpla cum trei ani, când eram undeava la o pondere de 5%, noi estimăm că pentru următorii doi ani vom ajunge la 10% ca pondere a activelor în PIB. Deci, practic, într-un interval de cinci ani realizăm o dublare a activelor în PIB”, a explicat vicepreședintele ASF Daniel Armeanu.

Parteneri
Ce s-a descoperit la autopsia lui Silviu Prigoană. Cauza reală a morții milionarului
Redactia.ro
Unde va fi înmormântat Silviu Prigoană? „La etajul doi mă duc, sub tata! Sunt pregătit să mor.” Declarații halucinante ale omului de afaceri în podcastul lui Bursucu cu câteva zile înainte să moară!
Click.ro
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Anamaria Prodan i-a cerut iertare lui Reghecampf, după moartea lui Silviu Prigoană: 'Am pus mâna pe telefon şi i-am scris'. Ce răspuns a primit impresara de la fostul soț
Unica.ro
Noi reguli pentru comerțul cu mașini. Cum vor fi afectați românii
EVZ.ro
Ce a comandat Silviu Prigoană de la restaurantul din Bran, cu câteva minute înainte să moară. Afaceristul nu a mai apucat să mănânce
Spynews
Decizie pentru românii cu buletin. NU te mai obligă nimeni să declari din 2025
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
DEZVĂLUIRI din VILA lui Silviu Prigoană. Copiii, PRINȘI în CONFLICT
Mediaflux
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul om de afaceri
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro