Anunțul care privește toți pensionarii. Sistemul de pensii din România se va schimba, conform informației făcute publică de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Urmează schimbări majore în sistemul de pensii din România. Demersul pentru digitalizarea întregului sistem de pensii private a început încă din august 2020.
Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară, Daniel Ștefan Armeanu, a declarat că sistemul de pensii private din România va fi digitalizat. Cadrul de reglementare pentru acest proces a fost aproape finalizat.
“Transformarea digitală va contribui şi la automatizarea proceselor, va eficientiza atât relaţia administrator-participant, cât şi cea dintre autoritatea de supraveghere şi administratori, va conduce la creşterea transparenţei sistemului de pensii, printr-un acces mai facil la informaţii şiva permite dezvoltarea inteligentă şi modernizarea pieţei pensiilor private în România”, se arată în comunicatul ASF.
Se urmărește optimiarea legăturii participanților la fonduri de pensii din Pilonul II și III cu administratorii fondurilor, dar și legătura dintre ASF și administratori.
În august 2020 a fost reglementat cadrul privind digitalizarea sistemului de pensii private. Prima etapă a constant în facilitatrea comunicării electronice între administratori și participanții fondurilor de pensii private. Oamenii care au cotizat au putut să primească prin e-mail informații privind activul personal.
“Digitalizarea, atât la nivelul Autorităţii de Supraveghere Financiară, cât şi la nivelul entităţilor supravegheate şi al consumatorilor, devine necesară.
La nivelul instituţiilor financiare, se constată că un număr din ce în ce mai mare de entităţi îşi intensifică eforturile spre transformarea digitală şi alocă resurse umane şi financiare considerabile în acest scop, pentru a se putea adapta rapid noilor provocări şi pentru a-şi proteja activitatea, angajaţii şi clienţii. (…)
Procesul de digitalizare a sistemului de pensii private a vizat atât optimizarea relaţiei participanţilor la fondurile de pensii administrate privat (Pilon II) şi la fondurile de pensii facultative (Pilon III) cu administratorii fondurilor, cât şi a celei dintre ASF şi administratori”, transmite Autoritatea de Supraveghere Financiară.