Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, a anunțat că operatorul de salubritate din sector poate ridica saci de moloz cu doar 4 plus, plus TVA, pe bucată. Anunțul a fost făcut în cursul zilei de joi.
Molozul se ridică la acest preț de către operatorul de salubritate din sectorul 2, potrivit edilului. De asemenea, în fiecare sâmbătă, mobila veche și electrocasnicele sau alte deșeuri voluminoase se vor ridica gratuit, însă doar cu programare prealabil.
„Te apuci să schimbi faianța în baie, dar ce faci cu gunoiul rezultat? Până acum singura soluție legală înseamna închirierea unui container de 4 metri cubi la un cost de aproximativ 400 de lei. Pentru cei care nu generau așa mult moloz varianta asta era peste mână și în cele mai multe cazuri apelau “la băieți” – fie sunau la anunțurile “car moloz”, fie găseau prin zonă un voinic cu un cărucior. Oricum acest gunoi ajungea pe câmp, în lac sau la colțul următoarei străzi”, a anunțat, joi, Radu Mihaiu, pe pagina sa de Facebook.
Amenzile pentru depozitarea molozului ilegal sunt foarte mari, între 3.000 și 6.000 de lei. Pe de cealaltă parte, pentru firmele care abandonează deșeurile în urma construcțiilor, sancțiunile pornesc de la 20.000 de lei și pot ajunge până la 40.000 de lei.
Plaja din Costinești a fost plină acest sezon, iar în fiecare seară, în urma turiștilor rămâneau tone de gunoaie. Vara a trecut, turiștii au plecat de la mare, însă gunoaiele au rămas pe plaja din Costinești. Au rămas peturi de plastic și foarte multe sticle peste tot, iar curățenia de sezon a fost lăsată în grija voluntarilor.
„Am ales să facem igienizarea pe plajă din Constineşti, aceasta a ieșit foarte mult in evidență și ca aglomerație și ca deșeuri”, a declarat Anca Gheorghe – ONG Mare Nostrum.
„Foarte multe chiştoace, foarte mult plastic, produse cosmetice, pungi, capace de băuturi alcoolice, pahare de plastic”, a declarat Ramona Chiriac, reprezentant Comisia Europeană.
De pe un singur sector al plajei din Costinești, s-au adunat zeci de saci cu deșeuri. Pe o porțiune de circa 10 metri, o întreagă zonă de plajă din Costinești era transformată într-o adevărată groapă de gunoi.
Această acțiune de igienizare este organizată de către Comisia Europeană în fiecare an. Rolul acesteia este pentru a atrage atenția asupra poluării excesive a mării.