Imagini dezolante din Costinești. Ce se întâmplă pe plajă, în fiecare noapte, după ce turiștii pleacă la cazare

Imagini dezolante din Costinești. Ce se întâmplă pe plajă, în fiecare noapte, după ce turiștii pleacă la cazare
Imagini dezolante din Costinești. Ce se întâmplă pe plajă, în fiecare noapte, după ce turiștii pleacă la cazare

Imagini dezolante vin din Costinești. Oamenii au venit în concediu pe litoralul românesc, dar pare că și-au uitat bunul simț acasă.

Imagini dezolante din Costinești. Ce se întâmplă pe plajă, în fiecare noapte

Deși există amenajate tomberoane, turiștii lasă în urma lor gunoaie,  mizerie, resturi de mâncare, sticle și doze de aluminiu care sunt o adevărată otravă pentru mediul înconjurător.

Nu doar mizeria de pe litoral este problema, ci și turiștii care aleg să stea nonșalant pe lângă ele. Cu toate astea, pubele sunt goală și nimeni nu se sinchisește să își arunce resturile la gunoi.

Pe plajă lasă în urma lor caserole goale, mucuri de țigară, scutece folosite sau sticle și pahare.

Aici nu mai e o chestiune de educație, e o chestiune de cultura. (…) Ne dăm seama abia când ne îmbolnăvesc pe noi, pe fiecare dintre noi. Ne dăm seama ce importantă e sănătatea atunci când o pierdem. E acelaşi lucru. E fix acelaşi lucru”, spune Răzvan Popescu-Mirceni, biolog, pentru Observatornews.

În fiecare zi, peste 4 tone de deșeuri ajung în Marea Neagră și poluează mediul, ajungând hrană pentru pești.

Plaja din Costinești este supraaglomerată în timpul zilei, iar seara când soarele apune, peisajul devine dezolant, în ciuda unui apus de poveste.

Mulți turiști pleacă de la plajă luând cu ei doar obiectele personale, nu și gunoaiele pe care le-au făcut pe parcursul șederii.

Singura instituție care ar putea să facă ordine și să dea amenzi este Garda de Mediu, însă există prea puțini angajați, așa că nu pot face controale pe tot litoralul.

“Peste tot gunoaie, în special pe plajă. Cei care au în grijă plaja se plimbă cu tractorul noaptea, curăță ceva apoi consideră că și-au terminat treaba.

Pe plajă rămân în timpul zilei drept coșuri de gunoi trei pubele care se umplu cât ai clipi cu gunoaiele turiștilor. Pungile negre, umplute, sunt depozitate la buza falezei, iar operațiunea se repetă. Pe la prânz, în ciuda pubelelor care își fac treaba și care sunt periodic golite, la 10-20 de metri se ridică munți de pungi negre pline cu deșeuri.

Este soare și curând încep să pută. Rău. Propriu-zis gunoaiele sunt depozitate pe plajă sub nasul turiștilor. Plaja îngustă îi obligă pe aceștia să își așeze cearșafurile până lângă ele. Nasol și pentru cei de pe plajă și pentru turiști, și pentru particularii care își desfășoară activități în zonă – restaurante, tarabe etc. Vine seara, bate briza și pute peste tot”, spune un turist, potrivit G4media.

Foto: G4media