Plăcinta cu dovleac este printre deliciile toamnei. Este perioada când apar dovlecii plăcintari, ideali pentru a face prăjituri și plăcinte.
Cu toate acestea, trebui să știi să alegi corect dovleacul pentru plăcinta sau pentru copt. Piețele și magazinele încep să vândă în această perioadă tot felul de dovleci, de diferite mărimi, forme și culori.
În această multitudine de dovleci poate fi greu să îl alegi pe cel potrivit pentru a îl coace sau pentru a face plăcinte. În timp ce există soiuri de dovleac potrivite pentru supe sau dulceață, pe piața noastră se găsesc puține soiuri românești.
Așadar, va trebui să ne bazăm mai mult pe dovlecii din alte țări. Dar cum știi ce dovleac să alegi în funcție de ce vrei să prepari cu el?
″Avem tărtăcuțele care sunt de design, acestea sunt. Avem plăcintarul, cum sunt acesta și acesta, din acesta se face supa cremă, conține mult mai mult zahăr. Avem dovleacul pentru copt, turcesc. Acesta e. Care crește mai mare, în general”, spune Mihai Cencu, fermier.
Cel mai bun dovleac pentru plăcintă sau pentru copt este dovleacul care este galben și are un miez de culoare aprins.
Dovleacul lunguieț este cel mai popular soi cultivat în România. Este potrivit pentru supă cremă, asta pentru că e mult mai dens.
″Putem să facem mult mai multe preparate spre sărat sau cu o densitate mai mare. Putem să facem o super supă cremă de dovleac. Este mult mai dens ca și fibră, are o textură mult mai ok, poate fi copt. Dovleacul plăcintar, după cum îi spune și numele, facem plăcintă.
Are un gust, nu prea trebuie să îl ajutăm cu prea multe pentru că are un conținut ridicat de zahăr, în comparație cu celălalt. Putem să facem înghețată, putem să facem un sorbet din dovleac”, spune Bogdan Cozma, bucătar, potrivit ȘtirileProTv.
Unele lanțuri de hipermarketuri colaborează cu agricultor care se angajează să planteze dovlecei pentru a fi comercializați.
“Anul acesta estimăm că o să vindem în jur de 700 de tone de dovleci. Planificând producția cu producătorii noștri, am reușit să acoperim în totalitate necesarul nostru”, spune Silviu Diaconu, director de achiziții produse proaspete.
În România există aproximativ 160 de hectare de cultură de dovleci comestibil. Puțin pentru cererea de pe piață. Anul trecut, cantitatea de dovleci a trecut de 10 milioane de tone.