Oficial am intrat în sezonul de toamnă, dar cu toate astea s-au resimțit temperaturi scăzute în mai toate regiunile țării. În ultimele 24 de ore meteorologii au anunțat și primele ninsori din luna septembrie. În același timp, spun meteorologii, s-au înregistrat în ultimele 24 de ore cele mai mici temperaturi din Europa. Valorile scăzute au fost înregistrate pe cel mai înalt vârf din Munții Bucegi, Vârful Omu.
Valorile termice din această perioadă în majoritatea părților din țară sunt mai mici decât cele specifice lunii septembrie. Temperaturi scăzute au fost înregistrate, cu precădere, în regiunile din Munții Carpați, conform estimărilor meteorologice publicate pentru această lună septembrie.
Potrivit ANM, temperatura medie a aerului pentru luna septembrie va fi ușor mai mică decât cea normală, iar cantitatea de precipitații va fi în jurul valorii normale pentru acea perioadă, la nivel național. Deși am trecut de jumătatea lunii septembrie, valorle s-au menținut coborâte, chiar dacă pentru săptămâna care vine vom avea valori mai ridicate.
Pe de altă parte, temperatura minimă absolută din septembrie a scăzut sub zero grade Celsius în aproape toate stațiile meteo. Astfel, temperatura minimă absolută a acestei luni este de -8,5 grade.
Cea mai scăzută valoarea, de -15 grade, a fost înregistrată la stația Vârfului Omu pe 28 septembrie 1935. Cu alte cuvinte s-a înregistrat cea mai mică valoare termică din Europa, comparativ cu cele înregistrate în aceeași perioadă, în zona de nord a Rusiei, sau chiar în munții Alpi.
Alte valori scăzute în această săptămână au fost înregistrate la Bâlea Lac, unde temperatura a ajuns la -5 grade, iar valori de -2 grade, spun meteorologii, s-au înregistrat la Miercurea Ciuc. Locuitorii din Predeal au resimțit în aceste zile valori sub zero grade.
ANM a anunțat de la începutul acestei luni valori termice în scădere, cu toate că sunt mici comparativ cu luna august, ceea ce contribuie la această perioadă solară mai scurtă și la nopți mai lungi și mai reci, spune ANM.
„În plus, septembrie este o lună mai puțin instabilă, întrucât cea mai mare parte a Europei are o centură de presiune atmosferică relativ ridicată care leagă anticiclonul Azore de maximul barometric din Europa de Est”, spun meteorologii.
În același timp sunt anunțate precipitații, sub formă de ploaie, și pe alocuri de ninsoare, cum este cazul Vârfului Omu, iar ANM mai precizează:
„Cantitățile sub 30 mm sunt caracteristice zonelor mici din Delta Dunării și din vestul Transilvaniei. Valorile cuprinse între 50 și 75 mm sunt măsurate la poalele Munților Carpați, în zone întinse ale Transilvaniei, în Munții de Vest, Maramureș, vestul și nordul Moldovei.
Sumele medii peste 75 mm sunt înregistrate doar în zona montană, cele peste 100 mm sporadic, în zonele montane din Banat, dar și la înălțimi de peste 2000 de metri ”, mai spune raportul ANM.