Cel mai nesănătos aliment din lume zace liniștit pe rafturile magazinelor. Din păcate, majoritatea românilor au la cunoștință faptul că nu este atât de dăunător precum se spune și îl consumă zilnic. De ce lucru ar trebui să se ferească toți românii? Ai putea lejer să-l înlocuiești. Care sunt cele mai sănătoase alternative?
Este bine cunoscut că, deși au venit în prim-plan multe variante sănătoase ale lucrurilor la care poftim, românilor le place mult orice este prăjit în ulei. Adevărul este că gustul aproape nu se compară, ar spune gurmanzii. Rafturile cu ulei ale supermarcket-urilor sunt doldora de diverse tipuri de ulei, dar românii aleg de ceva vreme uleiul de palmier, spunându-se la un moment dat că este cel mai sănătos pentru ceva prăjit. Uleiul de palmier a devenit cel mai popular tip de ulei vegetal din toată lumea. S-a demonstrat că este folosit în aproape jumătate din produsele care se întâlnesc în supermarcket. La realizarea stiudiului s-au avut în evidență următoarele:
1. Analiza informațiilor aferente declaraţiei nutriționale în vederea realizării unor recomandări care să-i ajute pe consumatori să folosească corect uleiurile de natură vegetală.
2. Analiza altor informaţii de pe eticheta sticlelor de ulei vegetal alimentar.
3. Analiza informațiilor aferente declaraţiei nutriționale în vederea realizării unor recomandări care să-i ajute pe consumatori să folosească corect uleiurile de natură vegetală.
Alternative sănătoase
-Unge tava de copt cu spray de gătit, în loc de ulei
-Coace alimentele cu ajutorul hârtiei de pergament sau folie de aluminiu
-Folosește supa de pui sau vită pentru prepararea sosurilor
-Prepară legumele și carnea la aburi, în loc să le prăjești în ulei
-Asezonează salatele și alte preparate cu zeamă de lămâie
-Marinează carnea sau gătește-o în oțet balsamic, în loc de ulei