Un muzeul al Țării Vrancei va fi inaugurat la Vidra, duminică, în cea mai veche școală din zonă. Acesta este primul al unei zone etnografice din județ, potrivit lui Romeo Valentin Muscă, directorul Muzeului Vrancei.
Toate exponatele pe care curioșii le pot vedea la Vidra au fost găsite în depozitul Muzeului Vrancei. Potrivit muzeului, este cea mai mare comoară a județului. În momentul de față, găzduiește zeci de mii de produse ținute păstrare. O mare parte din ele nici măcar nu au fost expuse.
„Inaugurăm duminică, la Vidra, primul muzeu din mediul rural al unei zone etnografice, Muzeu Ţării Vrancei, în prima şcoală din ocolul Vrancei, construită la 1850 în centrul localităţii cu acelaşi nume. Muzeul va găzdui elemente de specific local din cele aproape 20 de sate ale Vrancei arhaice, de la Vidra în sus: Valea Sării, Tulnici, Nereju, Năruja, Vrâncioaia, Nistoreşti, Spulber, Paltin, Negrileşti etc.
Vom avea elemente etnografice, elemente de arhitectură locală, o biserică de lemn în miniatură, icoane vechi, documente privind istoria a două schituri ale Vrancei, expoziţii de olărit cu exponate de la Ireşti, unde a existat o cultură a olăritului, astăzi aproape dispărută. Vom avea, de asemenea, îmbrăcăminte tradiţională din satele Ţării Vrancei şi alte elemente care alcătuiau universul proxim al ţăranului vrâncean”, a declarat, pentru AGERPRES, Valentin Muscă.
Totodată, muzeul va avea și caracter didactic. Periodic, aici se vor ține șezători pentru care doresc să deprindă arta torsului, a cusutului sau a țesutului la război. Totul se va desfășura într-o sală mare, de aproximativ 80 de metri pătrați și va fi deschisă mereu pentru cei care vor să învețe.
„Avem o sală mare, de circa 80 de metri pătraţi, unde pregătim totul pentru şezătoare. Va fi un loc de întâlnire pentru cei care vor să înveţe arta cusutului tradiţional, a ţesutului. Sala va fi deschisă permanent pentru cei care vor vrea să înveţe. De aici, şi nuanţa pedagogică a acestui muzeu. Intenţionăm să încheiem parteneriate cu şcolile din Vrancea, care vor putea să vină să desfăşoare aici ore practice. În puţine cuvinte, va fi un muzeu viu”, a precizat Valentin Muscă.
Muzeul Țării Vrancei este primul muzeu cu specific local dintr-un proiect de reziliență. Muzeul va pune în valoare cultura, istoria și tradiția din anumite zone etnografice, dar și istorice ale județului Vrancea.