Astăzi, 15 septembrie, începe evaluarea în urma căreia „Ținutul Buzăului” ar putea deveni Geoparc Global UNESCO din România, al doilea după „Țara Hațegului”. Răspunsul final va veni în luna mai a anului viitor.
Miercuri a început una dintre cele mai importante etape din procedura de recunoaștere a zonei ca Geoparc Global UNESCO. „Ținutul Buzăului” se întinde pe o suprafață de 1.036 de kilometri pătrați. În curând urmează sa fie evaluată de o echipă de experți ai organizației internaționale.
În perioada 15 – 19 septembrie, doi evaluatori UNESCO, recunoscuți ca fiind foarte riguroși, vor străbate „Ținutul Buzăului”. Este vorba despre Ilias Valiakos, de la Geoparcul Insula Lesvos, Grecia, și Margaretha Roelfs, din Geoparcul Hondsrug, Olanda.
Cei doi vor vizita toate obiectivele importante și le vor evalua în funcție de 101 criterii. Acestea trebuie să fie îndeplinite pentru recunoașterea zonei ca și Geoparc UNESCO. Experții vor ajunge în cele 18 localități care constituie Ținutul.
Vor avea întrevederi cu antreprenorii, cu primarii, localnicii, dar și cu profesorii din zona Buzăului. Ilias Valiakos este evaluatorul UNESCO cu cele mai multe misiuni de validare. Tot el este și unul dintre cei mai experimentați evaluatori de Geoparcuri.
Pe de cealaltă parte, Margaretha Roelfs provine din singurul Geoparc Global UNESCO situat în Olanda.
Pentru a obține statutul de Geoparca Global, zona trebuie să bifeze 99 dintre cele 101 de criterii analizate de cei doi experți. Specialiștii vor trimite un raport comun la Secretariatul UNESCO din Paris, după aproximativ o săptămână de la finalizarea vizitei în România.
Acesta din urmă va analiza raportul, alături cu celelalte două rapoarte întocmite de o comisie a Uniunii Internaționale a Științelor Geologice și o comisie UNESCO, pe baza dosarului transmis de Asociația „Ținutul Buzăului”, în anul 2020.
Mai apoi, Secretariatul UNESCO va transmite o propunere de acceptare, de amânare sau de respingere către boardul Geoparcurilor UNESCO. Acesta se întrunește în fiecare an, în luna mai, iar decizia finală se va comunica în urma voturilor obținute.
Pentru ca „Ținutul Buzăului” să funcționeze ca și Geoparc UNESCO, va avea nevoie de un buget multianual. O parte din acest buget va fi asigurat de către fondurile Asociației „Ținutul Buzăului”, iar cealaltă parte, de Consiliul Județean Buzău.
De asemenea, la bugetul Geoparcului se vor adăuga donații, sponsorizări și redirecționarea a 3,5% din impozitul pe salariu veniturile realizate din vânzarea produselor marca ținutul Buzăului.