La cinci kilometri de granița cu Ucraina, pompierii români, alături de cei de peste hotare, învață să lupte cu flăcările. Nouă ore pe zi, timp de aproximativ două săptămâni, pompierii militari se luptă cu flăcările la 1.000 de grade Celsius.
Centru de pregătire și antrenament de specialitate al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava, situat în Siret, a fost atestat oficial în 2013 de către IGSU. Este singurul din România în care pompierii învață să lupte cu flăcările.
În fiecare zi, cursanții sunt supuși unor teste extrem de grele. Deschid uși încinse de flăcări și învață să gestioneze situații care le pot fi fatale. Toate aceste teste se desfășoară în încăperi care nu depășesc 100 de metri cubi de aer.
„Am început să lucrăm încă din 2009. Asta pentru că am fost norocoși că am beneficiat de o formare în stingerea incendiilor în Franța. Am învățat multe de la francezi”, spune sublocotenentul Simona Cojocar, șefa Centrului de antrenament și pregătire de specialitate de la Siret, într-un interviu pentru Gândul.
La centrul din Siret se pregătesc pompierii din țară și nu numai. Aici, de-a lungul timpului, au venit pompieri din țări precum Franța, Germania și Ucraina.
Pompierii învață cum să se descurce și să răspundă la fenomene de flashover, adică arderea bruscă a tuturor materialelor combustibile existente în încăpere, și backdraft, ceea ce înseamnă explozia fumului supraîncălzit într-un spațiu slab ventilat și închis.
Cursurile se desfășoară timp de o săptămână sau două, în fiecare zi, între orele 09:00 – 18:00. La o serie de pregătire pot participa câte 8 cursanți. La centrul de pregătire sunt amenajate două containere, de 6 și 12 m, dar și o casă modulară metalică cu etaj. În aceste încăperi sunt simulate incendiile.
„Orice incendiu pe care îl abordăm și tehniciile noastre sunt pentru volumele de până în 100 de metri cubi. Containerul propriu-zis este împărțit într-o zonă de ardere, unde punem materiale combustibile care s-ar găsi într-o locuință – lemn, plastic, burete, piele -, simulăm o cameră a unei locuințe, și cealaltă jumătate a containerului este zonă de observare, unde militarii intră, se poziționează pentru a observa ce se întâmplă în spațiul respectiv. Inițiem incendiul și îl lăsăm să se dezvolte până la producerea fenomenului flashover”, mai explică coodonatoarea centrului, pentru Gândul.
Tot aici, pompierii militari sunt pregătiți și din punct de vedere psihologic. Există o zonă de spații înguste în care se desfășoară anumite antrenamente. Aici, cursanții descoperă dacă suferă de claustrofobie sau atacuri de panică.