Odată cu dezvoltarea tehnologiilor avansate se vorbește din ce în ce mai des de Inteligența Artificială. Mai nou, miliardarul Bill Gates declara că Inteligența artificială este „atât promițătoare, cât și periculoasă”, la fel ca armele nucleare și energia nucleară. Afirmația a venit în contextul în care miliardarul a investit într-un nou start-up. Proiectul propune noi dezvoltări de medicamente, dar cu inteligență artificială.
Într-un interviu acordat celebrei publicații Forbes, Bill Gates a vorbit despre viitorul companiilor de medicamente, de Inteligența Artificială și, bineînțeles, despre vaccinuri. Bill Gates a venit cu un set de idei, și anume perspectiva sa unică și atentă asupra industriei farmaceutice.
Dacă vorbim de industria farmaceutică și adăugăm în ecuație Inteligența Artificială (AI), am putea spune că este vorba de un film Sci-Fi. Din păcate, de cele mai multe ori realitatea bate filmul.
Contextul discuțiilor dintre cei de la Forbes și Bill Gates este unul extrem de interesant și de urmărit. Presa occidentală a relatat despre cele mai noi investiții financiare făcute de fondatorul Microsoft în această industrie.
Recenta investiție, de aproximativ 70 de milioane de dolari, are ca obiect dezvoltarea de tehnologii avansate, bazate pe Inteligența Artificială (AI), în domeniul producției de medicamenete.
Cu alte cuvinte în viitor vom avea parte de medicamente inteligente, care vor ști exact ce trebuie să facă în organismul uman. Pare SCi-Fi, dar cei de la Oxford vă vor contrazice, având în vedere că start-up-ul tocmai ce a a fost demarat.
„Inteligența artificială este o tehnologie neobișnuită, cu potențialul de a ne dăuna și de a ne ajuta”, a declarat cofondatorul Microsoft și acum filantropul Bill Gates. Deci, pentru a ne asigura că este un avantaj, ar trebui să punem IA la lucru, îmbunătățind sănătatea și educația.
AI, stimulat de noua utilitate a tehnologiei numite rețele neuronale care se bazează vag pe modul în care funcționează creierul uman, a revoluționat industria tehnologiei. Este folosită pentru orice, de la recunoașterea facială până la eliminarea spamului din căsuțele de e-mail.
Bill Gates vrea să beneficieze și alte ramuri mai mult de tehnologie, decât doar giganții tehnologici precum Amazon, Google și Facebook. Iar acest lucru și-l dorește în cadrul companiilor producătoare de medicamente.
Cea mai recentă investiție, Exscientia, folosește inteligența artificială pentru a descoperi noi medicamente. Exscientia, cu sediul la Oxford, a anunțat la începutul acestei luni că a semnat un acord de patru ani în valoare de până la 70 de milioane de dolari cu Fundația Bill & Melinda Gates. Fundația a luat o participație nedivulgată în companie în schimbul investiției, care este a doua sa în companie.
Parteneriatul de patru ani dintre Exscientia și fundația non-profit se va concentra inițial pe coronavirusuri precum Covid-19. Ulterior se va extinde pentru a dezvolta terapii pentru gripa și virusul Nipah. Exscientia folosește AI pentru a permite traducerea rapidă a conceptelor științifice în candidați terapeutici, în încercarea de a crește probabilitatea de succes.
„Parteneriatul încearcă să descopere și să dezvolte terapii cu molecule mici, care sunt mai puțin sensibile la variantele de virus și permit accesul mai larg al pacientului.
Medicamentele pot fi administrate pe cale orală mai degrabă decât ca injecții și oferă costuri mai mici de fabricație și depozitare, făcându-le mai disponibile la nivel mondial.”, spun inițiatorii start-upului.
Exscientia susține că software-ul său AI poate reduce cu până la 80% timpul necesar pentru a descoperi noi medicamente. Firma a semnat un acord de 1,2 miliarde de dolari cu firma farmaceutică americană Bristol Myers Squibb. Are deja mai multe medicamente implicate în studiile clinice.