Universitatea Oxford a anunțat întreruperea testării vaccinului AstraZeneca pe copii și adolescenți, în ciuda faptului că eficiența serului la copii era dovedită prin intermediul unui studiu clinic.
Universitatea Oxford a anunțat că renunță la testarea vaccinului pe copii și adolescenți din cauza problemelor de coagulare apărute în cazul mai multor pacienți din Marea Britanie. În cursul zilei de marți, un purtător de cuvânt al instituției a confirmat faptul că nu au apărut probleme la studiile clinice, însă se așteaptă mai multe informații în legătură cu trombozele apărute și serul anti-Covid-19.
Potrivit BBC, în luna februarie, Universitatea Oxford a inițiat un studiu pe adolescenți și copii, urmând a fi realizat pe 300 de tineri cu vârste cuprinse între 6 -17 ani.
În urma vaccinării cu AstraZeneca, șapte persoane au murit în urma formării cheagurilor de sânge după administrarea serului, în timp ce alte 23 de persoane au întâmpinat alte probleme de cuagulare. În urma acestor situații neprevăzute, atât în Marea Britanie, cât și în Europa au loc revizuiri care ar putea conduce la o posibilă explicație a reacțiilor apărute post vaccinare.
Având în vedere aceste probleme, Universitatea Oxford așteaptă răspuns din partea autorităților sanitare din Marea Britanie pentru a știi dacă se va continua sau nu vaccinarea în rândul tinerilor.
În cursul zilei de marți, Agenția Europeană de Medicamente a anunțat că pe data de 8 aprilie va anunța rezultatul evaluării cu privire la o posibilă cauză a apariției trombozelor după vaccinare, potrivit NEWS.
Astfel, comitetul de securitate al instituției va ține în cursul acestei săptămâni o conferință de presă prin intermediul căreia va anunța rezultatul analizei cazurilor apărute după vaccinare. Anunțul vine la o zi după ce Marco Cavaleri, responsabil cu strategia pentru vaccinuri în cadrul Agenției Europene pentru Medicamente a anunțat existența unei legături între ser și trombozele apărute.
În ciuda tuturor cazurilor apărute în Marea Britanie, dar și în alte țări europene, Organizația Mondială a Sănătății susține că beneficiile aduse de vaccinarea cu AstraZeneca sunt mult mai mari decât riscurile care pot apărea. De asemenea, aceștia au declarat în cursul zilei de marți, că dozele de vaccin AstraZneca sunt mai ieftine și mult mai ușor de livrat și de depozitat față de alte vaccinuri concurente.
Anthony Fauci, medicul de top din SUA pentru boli infecțioase, a declarat săptămâna trecută pentru Reuters că este posibil ca Statele Unite să nu aibă nevoie de vaccinul AstraZeneca, chiar dacă acesta va obține aprobarea de utilizare.