Nicolae Ceaușescu se supăra extrem de tare când îi prindea pe tineri la baruri, în timpul în care ar fi trebuit să se afle la muncă sau la studii. Cu toate că cei de pe timpul comunismului nu aveau multe alternative unde să se relaxeze, alegeau și ei din puținele baruri de zi să iasă să se delecteze cu o cafea, moment în care erau prinși de liderul comunist.
Cu toții știm că pe vremea comunismului nu erau foarte multe alternative pentru ca tinerii să se relaxeze, departe de numărul localurilor pe care adolescenții el au la îndemână azi. Atunci abia dacă erau câteva locuri pe care le numeau baruri de zi sau „lacto-baruri”. Atunci erau cunoscute ca „La varice”, pentru că nu existau scaune, ci doar mese înalte, atfel ca cei grăbiți să bea din picioare.
Distracția atunci venea după Partid, pe locul doi sau trei. Era un adevărat risc să spui da unei partide de biliard sau unui dans în vreun club de noapte ori să bei o simplă cafea în Centrul Vechi pe timpul zilei. Șerban Damaschin, inginer, a povestit cum a fost luat o dată cu duba de la o sală de jocuri mecanice. Acesta își amintea cum avea doar 17 ani pe atunci și nu avea ce să caute într-un bar de zi.
„Eram cu niște amici, ne-au luat pe toți la miliție. Ne-au ținut acolo vreo oră sau două. Mi-au luat adresa și m-au pus să-l chem pe tata, să vină să mă ia. Le-am zis că «tata vine seara târziu, nu poate. Mi-au dat drumul. Odată, ne-au prins în parc niște caralii (n.r.: milițieni), în timp ce beam alcool. Unul mi-a dat o palmă, că eram, cică, gură-mare. M-a întrebat la ce adresă stau. Eu, șmecher, i-am zis că nu mai țin minte precis, dar stau, așa, într-un cartier cu nume de anotimp. M-a lăsat, i-a fost frică să verifice”
Ștefan Damaschin