Mai sunt 5 zile până la începerea noului an școlar 2021-2022. Pentru mulți copii este prima întâlnire cu școala, pentru alții este un moment de revedere. Dar, din păcate, pentru părinți anul școlar poate deveni un adevărat calvar. Odată cu criza generată de pandemie, puterea de cumpărare a scăzut, iar prețurile au explodat.
Anul școlar 2021-2022 începe sub premiza incertitudinilor, datorită creșterii numărului de infectări cu noua variantă covid. Deși ministrul Sorin Cîmpeanu anunța că nu se pune problema revenirii în online, datele arată exact o cu totul altă situație.
O altă declarație a lui Sorin Cîmpeanu scotea în evidență ceea ce știam deja, și anume lipsa de infrastructură, chiar și după un an și jumătate, pentru predarea online.
„Suntem mai bine pregătiți decât anul trecut, dar nu suntem pregătiți din perspectiva predării online, motiv pentru care ministrul educației, eu, atât timp cât am decizia, o să insist pentru prezență fizică în școli.
Noi, la rândul nostru, Ministerul Educației, prin inspectoratele școlare județene, solicităm raportări zilnice cu privire la pregătirea școlilor, inclusiv mâine o să facem public, cel târziu, rezultatul actualizat al ratei de vaccinare în rândul personalului din învățământ.”, decalra Sorin Cîmpeanu în urmă cu câteva zile. confomr Edupedu.
Criza economică, generată de pandemie, a aruncat în aer mai toate prețurile. În același timp, tot ca efect al crizei, puterea de cumpărare a românilor a scăzut dramatic, mult mai mult decât cea din 2008. Așa se face că la un calcul simplu, raportat la coșul cu rechizite, am constata că românii vor scoate mai mulți bani decât în alți ani.
Părinții spun că și-au pus în coșul de rechizite sume de minim 300 de lei, spun datele statistice. Dar, odată ajunși la magazine, românii sunt nevoiți să scoată chiar și 600 de lei pentru achiziția de rechizite pentru cei mici, pentru noul an școlar.
De exemplu, un ghiozdan în hipermarketurile din România, poate ajunge și la aproximativ 250 de lei. Un penar complet, cu tot ce-i trebuie unui proaspăt elev, ajunge la cel puțin 250 de lei. Dacă mai adăugăm și alte rechizite, mai speciale, aici suma poate ajunge la 800 de lei. La un calcul matematic, ajungem la suma de 1.300 de lei, doar pentru un ghiozdan, un penar și ceva rechizite speciale.
Sumele sunt calculate pentru orașe mai mici decât Buicureștiul. Dacă ar fi să facem același calcul în București, sumele ar putea trece, ușor, peste suma menționată anterior.