Luna septembrie este o perioadă extrem de aglomerată pentru gospodari și grădinari. Acum, roadele câmpului trebuie culese și depozitate corect, pentru a te putea bucura de ele în perioada friguroasă. Ce altceva mai trebuie făcut în luna septembrie. Anunț major pentru toți grădinarii începători.
În prima lună a toamnei, persoanele care stau la casă, în oraș sau la țară, au foarte multe de făcut. Culeg strugurii pentru must, fructele din pomi și strâng frunzele căzute de la copaci. Cât este ziua de lungă, gospodarul nu stă o clipă locului. Odată cu venirea toamnei, grădina are nevoie de mai multă atenție și de îngrijiri speciale. Iată, așadar, care sunt activitățile unui grădinar începător specifice lunii septembrie.
În luna septembrie, o mulțime de fructe și legume se coc. Prin urmare, dacă ai în grădină struguri, mere etc., înarmează-te cu răbdare și culege-le cu grijă. Dacă nu faci față de unul singur, cheamă în ajutor câțiva prieteni. În cazul în care recolta este bogată, poți transforma fructele tale preferate în dulceață sau gem.
Un grădinar începător mai trebuie să știe că luna septembrie este perioada perfectă pentru a pregăti parcelele de pământ ale căror culturi nu mai dau roade. Se pot cultiva ceapă verde, usturoi verde, ridichi sau gulii. Tot în această lună se pot planta și legume rezistente la frig, cum ar fi salată verde, ridichi, spanac, broccoli, sfeclă, conopidă.
Dacă ai avut o recoltă frumoasă de roșii, ar fi păcat să nu profiți de acestea și la anul. Păstrează semințele și folosește-le cu prima ocazie, dacă vrei să te bucuri în continuare de roșii la fel de frumoase și gustoase. Același lucru este valabil și în cazul castraveților, ardeilor, vinetelor.
De departe, cea mai cunoscută activitate care se face toamna este culesul strugurilor. Aceștia se recoltează când sunt bine copți, adică după 14 septembrie. Data diferă în funcție de zona geografică, condiții meteo, sol etc.
La fel cum acorzi atenție recoltelor de legume și fructe, așa trebuie să ai grijă și de grădina de flori. Acestea trebuie udate periodic, curățate de buruieni și plante invadatoare, deoarece le pot usca.
Gazonul din curte sau grădină are nevoie de îngrijiri, la început de toamnă. Acesta trebuie udat zilnic, în caz că nu plouă suficient. De asemenea, trebuie să-l tunzi periodic, deoarece începe să crească mult mai rapede decât în timpul verii.