Sorin Cîmpeanu anunță o schimbare majoră în Educație. Oficialul vine cu un anunț important chiar înaintea începerii noului an școlar. Ce se întâmplă în acest sector? Toți părinții și elevii trebuie să știe.
Sorin Cîmpeanu vine cu un anunț important chiar înaintea începerii anului școlar 2021-2022. Oficialul a declarat că șase unități de învățământ vor avea chiar din acest an un alt sistem de predare și de evaluare. Acesta a subliniat că este vorba despre o modificare pe arii de învățare, nu pe discipline.
Astfel, elevul își va putea alege de acum disciplinele. Evaluarea sa nu va mai fi prin calificative, ci prin narativă. Modelele care vor indica succesul vor fi preluate la scara națională, mai declară Sorin Cîmpeanu.
Planul Național de Redresare și Reziliență urmează să finanțeze un număr de 60 de școli pilot în cele ce urmează. Modelele curriculare și planurile cadru vor fi adaptate de instituțiile de învățământ în funcție de nevoile comunității, resurse umane și materiale existente pentru a putea permite proiectarea pe arii de învățare, nu pe discipline.
„Este vorba de ceea ce ne dorim cu toții, de o învățare inter- și plan-disciplinară, de competențe și nu separat pe discipline, un proces care, cu siguranță, ne va genera rezultate bune la nivelul testelor Pisa, prin care se măsoară rata de analfabetism funcțional, știut fiind faptul că în sistemul de educație din România avem o mare problemă pe acest palier.
Este vorba de faptul că se vor pilota modele de predare-învățare în sistem blended learning, cu predare alternativă și cu prezență fizică la intervale periodice, modele noi de evaluare narativă, nu de evaluare punctuală, cu note pe fiecare disciplină”
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației (Sursa: Antena 3)
Evaluarea narativă înseamnă că elevul primește din partea profesorilor descrierea într-o manieră care se apropie de sistemele de învățământ „către care ne uităm cu admirație” în funcție de parcursul și progresul său.
„Este o evaluare care, la nivel pilot, va încerca să înlocuiască evaluarea bazată pe calificative și care trebuie să reducă presiunea evaluării asupra elevilor, îndeosebi în învățământul primar”, explică ministrul Educației.
Școlile care vor aborda schimbarea menționată sunt: Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București, Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” din Baia Mare, Școala Gimnazială nr. 1 din localitatea Curcani, județul Călărași, Școala Gimnazială „Ioan Neculce” din municipiul Iași, Școala Gimnazială Româno-Finlandeză din Sibiu și Școala Gimnazială Gheorghe Vernescu din municipiul Râmnicu-Sărat, județul Buzău.