31 aug. 2021 | 15:39

Cine a fost cel mai bogat om din toate timpurile. Povestea fascinantă, Jeff Bezos doar visează la asta

Diverse
Cine a fost cel mai bogat om din toate timpurile. Povestea fascinantă, Jeff Bezos doar visează la asta
Istoria miliardarilor de la Atahualpa la J.P. Morgan

Unii oameni sunt neînțeles de bogați. Potrivit Forbes, începând cu 6 august 2021, Bernard Arnault a devenit cel mai bogat om din lume. Acesta i-a luat locul lui Jeff Bezos, cu o avere de 193 de miliarde de dolari. Bernard Arnault are o avere estimată la 199 de miliarde de dolari. Cu siguranță, în lumea noastră modernă, putem spune că trăim printre cei mai bogați indivizi din istorie. Dar, după cum s-a dovedit, nu este chiar așa. Cei mai bogați indivizi din lume au trăit în epoci în care bogăția pură era mai greu de măsurat.

Miliardarii secolului XX și începutul secolului XXI

Dacă ar fi să ne luăm după zerourile din conturile bancare, într-adevăr secolul XX și începutul secolului XXI au fost dominate de Bill Gates, Jeff Bezos, Bernard Arnault sau Elon Musk. Nici nu ne putem imagina ce s-ar putea face cu toți banii acestor miliardari dacă i-am strânge la un loc.

Existau în secolul trecut legende despre banii celor de la Apple, de exemplu, spunându-se că s-ar putea menține pe linia de plutire o economie a unui stat de mărimea României pentru câțiva ani buni. La fel s-a vehiculat ideea și despre banii din conturile celebrei companii Amazon.

Astăzi Jeff Bezos nu mai este cel mai bogat om al secolului XXI, fiind devansat de Bernard Arnault, conform Forbes, cu o avere de 199 de miliarde dolari. Francezul este proprietarul unor branduri de lux, precum Louis Vuitton, Christian Dior, Tiffany & co sau Moet & Chandon.

Dar, dacă am căuta în trecutul tumultuos al acestei lumi, am constata cu stupoare că toți patru miliardari ai acestui moment nu ar avea valoarea unor personaje din istoria antică a acestei lumi.

Istoria miliardarilor de la Atahualpa la J.P. Morgan

Estimarea bogăției în epocile trecute este dificilă, deoarece ceea ce înseamnă a fi bogat variază foarte mult de la epocă la epocă. Cum apreciați proprietățile terestre ale împăraților persani? Înmulțirea greutății în uncii a tezaurului lui Genghis Khan cu 1.754,85 ​​dolari, cel mai recent preț al aurului pe uncie din aprilie 2021, îți spune cu adevărat ce valoare avea bogăția sa la acea vreme?

În economiile în care nu exista o monedă adevărată, impozitele au fost percepute pe cereale, iar alfabetizarea ar fi putut fi la fel de bine știința rachetei, plătirea sumelor de dolari asupra lucrurilor fiind un exercițiu de speculații, și nimic mai mult.

Dar asta nu-l face mai puțin distractiv. Luați-l pe Marcus Licinius Crassus, care avea o valoare netă estimată la 170 de milioane de sesterce.  Când Spartacus a condus o rebeliune în 73 î.Hr., Crassus a câștigat personal două legiuni. Legenda spune că a murit când i s-a turnat aur topit în gură, simbolizând setea sa de bogății.

Cu toate acestea, nu trebuie să ne întoarcem la antichitate pentru a găsi oameni cu o bogăție cu adevărat imensă. John D. Rockefeller a avut între 300 și 400 de miliarde de dolari, în funcție de estimările vremii. JP Morgan a fost creditorul SUA de ultimă instanță înainte de înființarea Rezervei Federale, stabilizând economia printr-un împrumut masiv acordat guvernului după panica din 1893.

Dar, mai degrabă decât să încercăm să măsurăm bogăția în termeni absoluți, poate că este mai bine să ne uităm la cine, în timpul și locul lor, a fost atât de bogat încât au definit personal valoarea banilor. În toată istoria, există doi oameni care au controlat atât de multă bogăție față de toți ceilalți, încât cheltuirea ei, în mod voluntar sau nu, ar putea trimite economia lumii cunoscute într-un punct negativ.

Regele Inca Atahualpa. I s-a plătit o recompensă de 1,5 miliarde de dolari din averea sa

În 1532, un război brutal de succesiune între frații vitregi Atahualpa și Huáscar tocmai se apropia de sfârșit. Imperiul inca începea astfel procesul de recuperare. Când avem de-a face cu Imperiul inca, problemele contextului economic sunt deosebit de ciudate. Este singura civilizație complexă, la scară largă, care s-a dezvoltat vreodată fără nici o aparență de piață.

Nu exista deloc o noțiune de bani. Mai degrabă, întregul stat a fost organizat ca un fel de unitate familială, incașii  controlând totul. Aceștia controlau de la mâncare, îmbrăcăminte, bunuri de lux, până la case și oameni. Ca om, serveai împăratul ca fermier, muncitor, meșter sau soldat. În schimb, ți se oferea tot ce ai nevoie pentru a supraviețui.

Când cuceritorii spanioli l-au capturat pe Atahualpa la Cajamarca și l-au luat prizonier, acesta a reușit să adune o răscumpărare ca nimeni altul, umplând o cameră cu aur. Puterea lui era atât de neîndoielnică, încât putea avea temple întregi îmbrăcate în aur. Nu era nimic în imperiu pe care, în teorie, să nu-l dețină.

Deși cifra este în mare măsură lipsită de sens în context, răscumpărarea pe care a plătit-o ar valora astăzi aproximativ 1,5 miliarde de dolari. Spaniolii l-au ucis oricum și i-au distrus imperiul.

În schimb, miliardele de dolari sub formă de aur și argint care au inundat Europa după anul 1500 au provocat o inflație ridicată și o criză economică prelungită. O mare parte din sumele vaste de aur care au scufundat economia Europei în secolul al XVI-lea au provenit din averile lui Atahualpa.

Mansa Musa a fost cnsiderat „Regele de Aur”, și cel mai bogat om din toate timpurile

În 1324, Mansa Musa al Imperiului Malian a mers pe hajj, pelerinajul musulman la Mecca. Anturajul său a fost format din aproximativ 60.000 de oameni și o cantitate de aur care a trimis valuri în întreaga lume mediteraneană. A umplut orașele pe care le-a vizitat cu aur, dându-le săracilor și, conform izvoarelor istorice, a construit o nouă moschee în fiecare vineri, în fiecare oraș.

El a cheltuit în mod deosebit generos în Cairo și Medina, iar afluxul brusc de bani a făcut ca prețurile pentru bunurile de zi cu zi să crească. Dându-și seama că a provocat personal un val de hiperinflație care a afectat o întreagă regiune, el s-a angajat personal într-un program de relaxare cantitativă, ridicând tot aurul din Cairo împrumutat la o rată ridicată a dobânzii.

Era un ciclu macroeconomic unic. Dacă ar fi să calculăm averea lui Mansa Musa la valoarea de astăzi, aceasta s-ar ridica la 350 de miliarde de euro, făcându-l astfel, poate cel mai bogat om din toate timpurile. Dar istoria s-ar putea să ne spună, din nou, cu totul altceva.

Genghis Khan, mai bogat ca regele sud-african

Conform unor estimări recente făcute de publicația Investopedia, se pare că celebrul Genghis Khan ar fi, în fapt, cel mai bogat om din istoria lumii.

Celebrul rege mongol nu ar fi avut averi în bani, ci în terenurile ocupate în toate expedițiile sale. Estimările arată că acesta ar fi fost stăpânul a peste 31 de milioane de kilometri de pământ, ceea s-ar ridica la câteva sute de trilioane de dolari.

Concluzie

Dacă sunteți uimiți de ideea că mai puțin de 100 de oameni controlează la fel de multă bogăție ca jumătate din lume astăzi, imaginați-vă cât de concentrați erau banii atunci. Dacă cineva ar răpi vreun miliardar, ar putea plăti vreo răscumpărare pe care ar putea să o ceară răpitorii și să trimită un continent în recesiune, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Atahualpa?

Sau un alt miliardar din acest secol ar putea să construiască în fiecare oraș o moschee, sau chiar o biserică, așa cum a facut-o Mansa Musa cu cele 350 de miliarde de euro avere? Greu de crezut. Cu toate astea secolul XXI aparține unor altfel de miliardari, noțiunile fiind, bineînețeles, schimbate față de perioadele amintite anterior.

Parteneri
Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Redactia.ro
Călin Georgescu, un produs TikTok, provoacă o undă de șoc în primul tur de scrutin. Ce se știe despre independentul de pe locul 3
Click.ro
Șoșoacă a transmis live din cabina de vot și a făcut circ în secție: „Blestemați să fiți tot sistemul”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Exclusiv. Călin Georgescu: România e o colonie cu cetățeni sclavi
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE la VOT
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro