Aproximativ 600.000 de români care au plătit contribuția la sănătate, în anii 2015-2017, își pot cere banii înapoi. Decizia autorităților vizează doar o anumită categorie de persoane fizice. Guvernul trebuie să returneze peste un miliard de lei. În ce condiții se pot restitui banii înapoi, puteți afla în materialul de mai jos.
Ordinul Ministerului de Finanțe, care prevede anularea contribuției, a fost publicat în Monitorul Oficial, după ce în luna mai autoritățile au luat această decizie.
Astfel, potrivit acestui ordin, cei care au avut venituri sub nivelul salariului minim brut pe țară, în perioada 1 iulie 2015 – 31 decembrie 2017, își pot cere banii înapoi.
„Pentru venitul realizat în perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017, a fost identificat un număr de aproximativ 600.000 de contribuabili pentru care s-au generat sau urmează a se genera decizii de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorată la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, deşi aceştia au realizat venituri sub acest nivel.
Valoarea totală a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de aceste persoane pentru perioada precizată este de circa 1.035 milioane lei”, potrivit actului normativ al Ministerului Finanţelor Publice.
Persoanele fizice, care au achitat CASS, pot solicita restituirea banilor prin intermediul unei cereri la Fisc. Însă, dacă persoana respectivă are datorii la stat, ANAF îi va reține datoriile cu care figurează, iar dacă este cazul îi va restui restui din suma rămasă.
Cei care nu se regăsesc în această situație, își pot recupera toți banii. Mai multe informații despre decizia care tocmai a fost publicată în Monitorul Oficial, dar și o cerere pentru restituirea banilor se află pe avocatnet.ro.
Persoanele fizice care n-au plătit CASS-ul nu trebuie să facă nimic pentru a beneficia de amnistia fiscală, deoarece aceasta se aplică automat.