Știai că riști să rămâi fără bani pe card dacă mergi la restaurante? Iată ce nou pericol te pândește! Află că o masă în oraș te poate costa mai mult decât este scris pe nota de plată!
Obișnuiești să mergi la restaurant și să plătești masa cu cardul? Specialiștii în securitate informatică spun că trebuie să ai foarte mare grijă! Poți ajunge să te confrunți cu situația în care o masă la restaurant să te coste mai mult decât se specifică pe nota de plată!
Cum vine asta? Ei bine, hackerii pot să fure datele de pe carduri prin intermediul POS-urilor de la restaurante. Astfel, Bogdan Botezatu, director de cercetare în amenințări informatice, a vorbit despre acest subiect şi a dat câteva soluţii pentru sectorul Horeca, în ce privește protecţia clienţilor.
Se pare că specialiștii în securitate informatică au observat o revenire activă a unei grupări de infractori cibernetici, orientați către domeniul Horeca. Pentru că în acest domeniu se lucrează foarte mult cu carduri bancare, hackerii profită de vulnerabilităţile sistemului ce operează cititoarele de carduri și astfel se îmbogățesc.
Bogdan Botezatu, director de cercetare în amenințări informatice, a vorbit despre acest subiect, dând și câteva soluţii pentru sectorul Horeca privind protecţia clienţilor.
„O astfel de amenințare este foarte complexă și, de cele mai multe ori, proprietarii de restaurante sau de magazine nu află că au fost compromiși decât foarte, foarte târziu deja când victimele, utilizatorii care au plătit cu cardul, suferă deja pierderi financiare.
Un astfel de lanț de magazine trebuie să fie foarte atent în primul rând la cum separă rețelele de POS de rețelele WI-FI pe care au acces clienții sau de rețelele pe care au acces angajaţii. Această amenințare vine de obicei la pachet cu un mesaj nesolicitat către un angajat. Acel angajat deschide mesajul, dă click pe un atașament apoi infectează rețeaua în care se află aceasta.
O amenințare de genul aceasta este foarte sofisticată și poate trece din rețeaua în care se află angajații către rețeaua în care se află POS-urile. Deci, dacă nu există nicio metodă de separare a acestor rețele sau nicio protecție la nivelul rețelei, amenințarea informatică poate trece către POS şi poate colecta informațiile de pe carduri.
De cele mai multe ori, cel puțin magazinele mici, rețelele de Horeca mici, nu separă aceste rețele, ci preferă să simplifice procesul de administrare și să păstreze totul într-o rețea mare”, a declarat Bogdan Botezatu, director de cercetare în amenințări informatice la News Hour with CNN.