Campania de vaccinare este încă în derulare în România. Autoritățile continuă să sponsorizeze spoturi și mesaje publicitare în care îndeamnă populația să se vaccineze anti-covid.
O analiză realizată de ZOE Covid App Study pe 400.000 de persoane vaccinate cu două doze de vaccin al Pfizer și BionTech arată cât de eficiente sunt vaccinurile.
Se pare că protecția împotriva covid-19 din vaccinurile cu două doze ale Pfizer și Astrazeneca scade în decurs de șase luni, potrivit unui nou studiu britanic.
La o lună de la administrarea celei de-a doua doze, eficacitatea celor două vaccinuri a fost de 88%. Cu toate acestea, eficacitatea a scăzut la 74% după cinci-șase luni.
În același studiu a fost făcută o analiză care a inclus peste 700.000 de persoane vaccinate cu două doze de AstraZeneca, se arată că eficacitatea a scăzut de 77%, la o lună, la 67% după patru-cinci luni.
Datele au fost colectate după 26 mai, când a apărut varianta Delta și a fost considerată tulpină dominantă a virusului, a spus Tim Spector, cel care conduce studiul ZOE Covid.
77% din populația cu vârste de peste 16 ani din Marea Britanie au primit două doze de vaccin anti-covid, potrivit datelor furnizate de autorități.
Totodată, datele zilnice arată că miercuri au fost înregistrate peste 35.800 de cazuri noi de covid și 149 de decese.
În România, se ia în calcul posibilitatea administrării unei a treia doze de vaccin.
„Dacă Agenția Europeană a Medicamentului face această recomandare la început de septembrie, așa cum noi estimăm, cel mai târziu la începutul lunii octombrie vom putea demara această etapă de administrare a celei de-a treia doze”, a spus Valeriu Gheorghiță.
Între timp, Organizația Mondială a Sănătății declară că nu este nevoie de o a treia doză.
„Credem că datele de astăzi nu indică necesitatea unei a treia doze. Este nevoie de cercetări suplimentare.
Considerăm în mod clar că datele actuale nu indică faptul că rapelurile sunt necesare.
Trebuie să aşteptăm ca ştiinţa să ne spună când sunt necesare rapelurile, ce grupe de persoane şi ce vaccinuri au nevoie de rapeluri”, a declarat Soumya Swaminathan, responsabila ştiinţifică de la OMS.