25 aug. 2021 | 12:24

Primăriile din Dobrogea, obligate să plătească 100 de milioane de euro companiilor ce dețin parcuri eoliene. De ce au luat judecătorii această decizie

News
Primăriile din Dobrogea, obligate să plătească 100 de milioane de euro companiilor ce dețin parcuri eoliene. De ce au luat judecătorii această decizie
Primăriile din Dobrogea, obligate să plătească 100 de milioane de euro companiilor ce dețin parcuri eoliene

Timp de circa cinci ani, administrațiile locale pe raza cărora au fost amplasate turbine eoliene au încasat milioane de lei la bugetul local. Datorită acestor bani, sate mici au reușit să facă investiții mari și să se modernizeze. Din păcate, instanțele obligă primăriile să dea banii înapoi.

Parcurile eoliene falimentează administrațiile locale

Circa 16 comune din Constanța și Tulcea sunt nevoite să restituie suma de 100 de milioane de euro, bani încasați în perioada 2014-2019, ca impozit pe clădiri, de la companiile ce dețin parcuri eoliene, potrivit președintelui Asociației Comunelor din România – filiala Constanța, Mariana Gâju.

Judecătorii au stabilit că turbinele eoliene nu pot fi încadrate în categoria clădirilor, cu toate că exista un cadru legal care a impus administrațiilor locale să încaseze acest impozit. Începând cu 2014, companiile care au realizat parcuri eoliene în România au plătit impozit pe clădiri pentru turnurile de susținere a turbinelor eoliene.

„Turnul de susţinere al turbinelor eoliene se încadrează în categoria clădirilor aşa cum sunt acestea definite la articolul 249 alin. (5) din Legea. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în Decizia Comisiei Fiscale Centrale numărul 5/2014, aprobată prin Ordinul Ministerului Finanţelor Publice numărul 1.210/2014.

Ce decizie au luat judecătorii

Potrivit acestor dispoziții legale, turbinele eoliene reprezintă clădiri pentru care se percepe impozit. Acestea sunt construcții situate deasupra solului, iar legea nu impune o anumită denumire sau folosință a acestor clădiri.

Elementele de bază structurale sunt pereții și acoperișul, indiferent de materialele din care sunt construite, servesc la adăpostirea de instalații și echipamente. Prin urmare, primăriile au încasat impozitele aferente.

Pe de cealaltă parte, companiile private de afaceri au solicitat instanței să constante că turnurile de susținere a turbinelor eoliene nu se încadrează în categoria clădirilor. Turnul turbinei nu întrunește elementele de bază ale clădirii, adică nu are încăperi bine delimitate, prin acoperiș sau pereți.

Curtea de Apel București dă dreptate companiilor private, în anul 2017. Sentința rămâne definitivă la Înalta Curte de Casație și Justiție în anul 2020. În acest fel, a început un val de procese prin care companiile solicită instanțelor să oblige administrațiile locale să restituie sumele de bani achitate între anii 2014 și 2019 ca majorări și impozit pe clădiri.

De exemplu, comuna Fântânele este una dintre cele mai mici din județul Constanța, însă are cele mai mari parcuri eoliene din Dobrogea. Prin urmare, o comunitate de doar 1.500 de locuitori a reușit să realizeze investiții în infrastructură doar cu bani de la bugetul local, fără bani europeni. În prezent, trebuie să returneze zeci de milioane de lei.

„Banii au fost investiţi în infrastructură: canalizări, asfaltări, trotuare şi altele. Am avut o discuţie cu un reprezentant local al parcului eolian şi spuneau că nu vor face presiuni pe noi. Va fi, probabil, o eşalonare. Noi am făcut adrese către Guvern pentru a interveni deoarece taxele respective nu au fost încasate abuziv, ci în baza Comisiei Fiscale – Ministerul de Finanţe”, spune primarul comunei Fântânele, Ioan Adrian Roşu. 

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Zodii care vor atrage toate privirile de Revelion. Vor fi în centrul atenției în noaptea dintre ani
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro