Lemnul folosit în grădină dă o notă aparte, este un izolator natural și se poate prelucra în orice formă. Dacă lemnul nu este îngrijit așa cum trebuie, el se poate degrada din cauza factorilor de mediu. Iată cum poți să protejezi lemnul din grădini și terase!
Cu cât lemnul este de esență mai tare, cu atât este mai puțin sensibil la factorii de mediu. De exemplu, tecul și mahonul sunt cele mai rezistente și durabile esențe lemnoase, potrivite deci pentru amenajarea terasei din curte sau grădină. Și lemnul din stejar sau fag este rezistent, iar de cealaltă parte, lemnul de molid sau de pin este cel mai sensibil. Printre factorii care degradează lemnul din grădini și terase enumerăm:
În ploaie, lemnul se dilată, iar într-un mediu uscat el se contractă. Ca să oprești degradarea, suprafața lemnului trebuie tratată cu substanțe speciale, ca să reziste indiferent de condițiile de umiditate. Un mediu prea umed duce la apariția mucegaiului sau a cariilor. Dar nu este bine nici dacă lemnul se usucă prea tare, căci va deveni sensibil la șocurile mecanice și casant.
Temperatura poate să erodeze lemnul prin apariția mucegaiurilor. Astfel, un lemn stricat atrage diferite rozătoare și insecte.
Și radiaţiile ultraviolete dăunează lemnului. Ele distrug lignina, adică liantul propriu al lemnului. Prin urmare, materialul capătă o tentă gri şi devine fragil, poros şi mai vulnerabil la apă şi umiditate.
Poluarea dăunează, de asemenea, lemnului. Substanţele nocive provenite din procesele industriale, dar şi alte activităţi umane sunt transportate de aer, în special în zonele aglomerate.Când începe să plouă, ele se transformă în substanţe corozive și distructive pentru lemn.
Pentru ca lemnul să reziste mai mult timp, trebuie să ai în vedere anumiți pași. Mai întâi, lemnul trebuie șters de praf cu o perie. Apoi el trebuie șlefuit cu şmirghel şi curăţat iar, pentru îndepărtarea prafului de la şlefuit. Apoi, trebuie să aplici stratul de grund, menit să protejeze lemnul de carii și ciuperci. Totodată, acesta redă o culoare uniformă. După ce se respectă toți acești pași, se aplică lazura, vopseaua sau lacul, cu ajutorul unei pensule sau al unui pistol.
Dacă lemnul a fost anterior vopsit sau lăcuit, se îndepărtează straturile existente prin decapare şi/sau şlefuire, astfel încât să se obțină o suprafață curată și fără pete. Urmând toți acești pași, lemnul din grădina ta va rezista mai mult timp!