15 aug. 2021 | 18:28

Vești de ultimă oră despre noua variantă de covid-19. Ce spun specialiștii despre vaccinuri

Sănătate
Vești de ultimă oră despre noua variantă de covid-19. Ce spun specialiștii despre vaccinuri
„Varianta Delta trebuie privită cu extremă seriozitate”

Varianta Delta este acum forma dominantă a SARS-CoV-2 în Marea Britanie și în multe alte țări. De la depistarea acestei variante specialiștii au cercetat cât de eficiente sunt vaccinurile de vârf împotriva acestei noi amenințări. Deși se separe la o eficiență împotriva acestei noi variante, realitatea se pare că este cu totul alta.

Varianta Delta, noul pericol dominant. Valul patru este deja declanșat

Varianta Delta rămâne varianta dominantă în Marea Britanie, și în restul lumii, și în prezent nu există semne de creștere a altor variante. Datele ONS arată o creștere a proporției acelor simptome de auto-raportare infectate de la mijlocul lunii mai, când varianta delta a devenit dominantă. Simptomele raportate sunt în concordanță cu cele raportate atunci când alfa era dominantă. Există unele diferențe de simptome raportate între adulți și copii.

Pe măsură ce varianta Delta mătură globul, oamenii de știință află mai multe despre motivele pentru care noile versiuni ale coronavirusului se răspândesc mai repede și ce ar putea însemna acest lucru pentru eforturile de vaccinare. Proteina spike, care conferă virusului forma inconfundabilă, poate deține cheia, spun cercetătorii.

Varianta Delta a virusului Covid-19, este acum tulpina dominantă și crește cazurile în special în care ratele de vaccinare sunt mai mici. Cunoscută și sub numele de B.1.617.2, varianta a fost identificată pentru prima dată în India la sfârșitul anului 2020.

Vaccinurile de la Moderna Inc., Johnson & Johnson și Pfizer au fost testate în primul rând în cadrul unor studii clinice de mari dimensiuni pentru eficacitatea lor în prevenirea bolilor simptomatice, mai degrabă decât pentru capacitatea lor de a preveni infecția complet. În timp ce vaccinurile par a fi puțin mai eficiente în prevenirea Covid-19 simptomatic din varianta Delta, cercetările au arătat că acestea rămân extrem de eficiente în prevenirea bolilor grave și a spitalizării.

Vaccinurile existente vor funcționa împotriva acestei variante

Concepute pentru a viza cea mai veche versiune a coronavirusului, vaccinurile Covid-19 se mențin bine împotriva variantei Delta, deoarece nu este atât de diferită de tulpina inițială, spun cercetătorii. Vaccinurile generează anticorpi neutralizanți, care împiedică virusul să pătrundă în celule și să se replice.

Numărul de anticorpi generați la persoanele complet vaccinate este încă atât de mare încât suficient de mulți anticorpi se pot lega de proteina spike și pot bloca virusul, spun cercetătorii. Niciun vaccin nu este 100% eficient. În timp ce vaccinurile utilizate în SUA și Europa par să funcționeze bine în prevenirea Covid-19 simptomatic și a bolilor grave, cercetările arată că par să funcționeze puțin mai bine decât împotriva versiunilor anterioare ale virusului.

Sunt vaccinurile eficiente? CDC dă verdictul

CDC, în august, și-a întărit recomandarea ca femeile însărcinate să fie inoculate împotriva Covid-19 împreună cu majoritatea celorlalte persoane cu vârsta de 12 ani sau mai mult, spunând că datele nu prezintă un risc crescut de avort spontan sau alte probleme de siguranță în rândul celor care au fost vaccinați în timpul sarcinii, conform Wall Street Journal.

Vaccinurile de la Pfizer și BioNTech, precum și de la AstraZeneca PLC au fost extrem de eficiente împotriva variantei Delta după două doze, potrivit unui studiu realizat pe aproape 20.000 de persoane publicat în iulie în New England Journal of Medicine.

După două doze, vaccinul Pfizer a fost 88% eficient în prevenirea bolii simptomatice de la Delta, comparativ cu eficacitatea de 36% după o doză, a declarat studiul, care a fost sponsorizat de Public Health England. Eficacitatea în prevenirea bolii simptomatice după două doze de vaccin AstraZeneca a fost de 67%, comparativ cu 30% după o doză.

Varianta Delta trebuie privită cu extremă seriozitate

Deși studiile arată o eficacitate a vaccinurilor existente, alte voci din domeniul de cercetare spun că nu este chiar atât de simplu. Rerpezentantul SAGE, Graham Medley se dovedește a fi pesimist când vine vorba de eficacitatea vaccinurilor împotriva variantei Delta.

„Nu este atât de diferit de planificarea care trebuie făcută între pandemii – o nouă variantă care a reușit să depășească semnificativ imunitatea ar fi în esență un nou virus. Avantajul ar fi că știm că putem genera vaccinuri împotriva acestui virus – și relativ rapid. Dezavantajul este că ne-am întoarce la aceeași situație în care ne aflam acum un an, în funcție de impactul pe care l-a avut imunitatea actuală împotriva unei noi variante. Sperăm că evoluția este lentă, astfel încât apar noi variante care sunt doar marginal evazive, mai degrabă decât un salt mare.

Este puțin probabil ca un astfel de nou virus să se sustragă în întregime de orice imunitate față de infecțiile din trecut sau de vaccinuri. O anumită imunitate ar trebui să rămână cel puțin pentru cele mai grave rezultate, cum ar fi moartea sau spitalizarea. Cel mai probabil am putea actualiza vaccinurile actuale pentru a include tulpina emergentă. Dar a face acest lucru ar dura luni și înseamnă că s-ar putea să trebuiască să refacem restricțiile dacă ar exista un risc semnificativ pentru sănătatea publică. Cantitatea de restricții ar fi o decizie politică și ar trebui să fie proporțională cu cât de mult acest virus ar evada vaccinurile actuale.”, declară Graham Medley.

Vaccinurile actuale ineficiente, o „posibilitate realistă”

Conform insuituției SAGE, reprezentată de Graham Medley, iminența apariția unei variante de COVID față de care vaccinurile actuale sunt ineficiente este o „posibilitate realistă”.

În același timp, cercetătorul Sir Andrew Pollard, implicat în dezvoltarea vaccinului AstraZeneca, declară ”Cred că ne aflăm într-o situație în care, din cauza acestei variante (n.r. Delta), imunitatea în masă nu mai este o posibilitate, deoarece ea poate infecta și indivizii vaccinați!

Parteneri
De ce s-a stins, de fapt, actorul Mircea Diaconu. Fiica sa vine cu dezvăluiri cutremurătoare. "Am sufletul sfâșiat"
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Care este 'marele păcat' pe care credincioșii îl fac în Ajunul Crăciunului. Preotul Vasile Ioana avertizează: 'Dragii mei, vă implor! Nu se face!'
Unica.ro
Denzel Washington s-a făcut preot! E înrăzboi cu Hollywood-ul
EVZ.ro
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Spynews
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
CĂLIN GEORGESCU, la CURTEA de APEL! DECIZIE privind ANULAREA ALEGERILOR
Mediaflux
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Spynews.ro
Mireasa sezon 10. Mesajul Laurei și al lui Mihai după ce au câștigat Marele Premiu. Ce au transmis cei doi
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro