Ouăle continuă să creeze controverse în rândul nutriționiștilor. În timp ce unii recomandă includerea acestui aliment în meniul zilnic, alți nutriționiști spun că ouăle trebuie consumate cu moderație, din cauza conținutului ridicat de colesterol. Un lucru este cert: ouăle sunt o sursă importantă de proteine. Însă, persoanele care doresc să adopte un stil de viață vegetarian trebuie să știe că au apărut ouăle vegane. Din ce sunt făcute aceste noi variante de ouă.
Tot mai mulți oameni se declară fascinați de ouăle vegane, o variantă mult mai sănătoasă, fără colesterol. Noul trend cucerește din ce în ce mai multă lume care dorește să mănânce totul bio. Aceste ouă vegane sunt făcute din proteine vegetale și imită foarte bine gustul celor obișnuite, susțin adepții lor.
Există mai multe modalități de preparare a acestor ouă vegane. Unele pot fi făcute din alge (făină de alge), altele cu proteine din fasole mung, cereală sorg, mazăre sau cu turmeric (pentru culoarea galbenă). Pe lângă aceste ingrediente, la prepararea ouălor vegane se mai utilizează celuloză modificată, arome, caragenan, drojdie inactivă și sare neagră (redă mirosul sulfuros de ou).
Ouăle vegane se găsesc sub formă de lichid pasteurizat sau congelat. De asemenea, există ouă vegane sub formă de pudră. Aceasta din urmă poate fi hidratată cu apă și folosită pentru prepararea unor rețete. Cu ouă vegane se pot găti clătite, brioșe, checuri, torturi, inclusiv omletă sau ouă-jumări. Varianta vegană se coagulează la fel de bine ca ouăle de găină, potrivit unui experiment al oamenilor de știință.
Există inclusiv ouă vegane cu aspect și gust care imită ouăle tradiționale. Acestea au fost lansate pe piață în 2020, de către două cercetătoare din Franța. Ouăle vegane au fost numite „Les Merveilloeufs” și seamănă extrem de bine cu cele obișnuite. Au chiar și coajă. În ceea ce priveşte gustul ouălor vegane, acestea au o aromă mai subtilă și mai sulfuroasă, au dezvăluit cele două antreprenoare.
„Ouăle obișnuite și cele vegane sunt destul de asemănătoare. Spre exemplu, ambele variante au 70 de calorii/ou și 5 grame de grăsimi. O mică diferență ar fi la cantitatea de proteine. Cele vegane au 5 grame de proteine, în timp ce alea obișnuite oferă 6 g.
Singurul dezavantaj nutrițional real este că ouăle obișnuite au substanțe nutritive precum vitamina D, vitamina B12, colină și antioxidanți precum luteina și zeaxantina. Acești nutrienți joacă un rol important în sănătatea oaselor și a ochilor.”, a declarat nutriționistul Natalie Rizzo pentru Runners World.