De câte ori trebuie să facem duș, de fapt? Lucrurile stau altfel în special în sezonul cald? Unii români nu trebuie să se spele zilnic. Despre ce categorie este vorba? Puțini știu acest detaliu.
Dușul este o activitate pe care majoritatea o fac zilnic. Există totuși un număr indicat de specialiști în dreptul dușurilor pe săptămână. Unii fac duș imediat după ce se trezesc, alții se împrospătează înainte de culcare, iar unii au chiar trei dușuri pe zi, mai cu seamă dacă este vară.
Sezonul cald aduce în prim-plan această modalitate de răcorire, iar un număr mic de oameni chiar abordează dușurile reci ca gheața. „Cât de des ar trebui să vă faceți baie depinde cu adevărat de activitățile dvs. zilnice”, este de părere Elaine Larson, profesoară la Academia de Medicină din New York.
Afirmația profesorului emerit de epidemiologie la Mailman School of Public Health din Columbia University a trezit semne de întrebare în mintea unora care preferă să facă duș indiferent de activitatea zilnică.
Specialistul mai susține că igiena modernă a fost responsabilă pentru reducerea multor boli, dar acum nu mai chiar un motiv pentru că civilizația s-a schimbat mult în aproape toate țările, iar odată cu aceste schimbări s-a modificat și programul pentru igienă.
„Cred că oamenii sunt cam blocați când își pun întrebările astea: „Cât de des ar trebui să îmi fac baie? ” sau „Cât de des ar trebui să-mi curăț mâinile?” Apariția practicilor moderne de igienă a fost responsabilă pentru reducerea multor boli.
Acum, însă, chiar dacă majoritatea oamenilor din țările dezvoltate au apă curată, săpun și locuri curate de locuit, ei încă își mai pun dileme în legătură cu eficiența igienei. Întradevăr, principalul motiv pentru baie nu mai este de a preveni bolile, ci în scopuri estetice – să arăt și să miros curat”
Elaine Larson, profesoară la Academia de Medicină din New York (Sursa: CNN)
Profesorul este de părere că adulții au activități în interior în majoritatea timpului, așa că pentru ei nu sunt necesare dușurile zilnice. De asemenea, Larson a mai explicat că și cei care lucrează de acasă nu intră în contact cu germeni necunoscuți.
Pielea adulților mai în vârstă se usucă mai rapid la spălări dese și îi lasă astfel mai susceptibili la germeni. „În general, nu ar trebui să te speli în fiecare zi, pentru că reduci mecanismele normale de apărare pe care le are pielea împotriva organismelor și infecțiilor”, a spus Larson.
Concret, un țesut uscat te poate face ținta transportului de germeni. „Aceste produse pot fi foarte dure pentru piele și pot întrerupe cu adevărat bariera normală a pielii. Este bine să faci asta, dar trebuie să continui cu hidratarea mâinilor, pentru a-ți menține pielea sănătoasă”, a spus Nagler Arielle, profesor asistent de dermatologie la Universitatea Grossman din New York Scoala de Medicina.