Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, în 2007, următorul pas al României era cel de trecere la moneda unică europeană. Planul a fost devansat, iar astăzi suntem pe ultimul loc, fiind întrecuți inclusiv de Bulgaria. Țara vecină deja are stabilită trecerea pentru 1 ianuarie 2024. Acum, întrebarea când va trece România la moneda europeană apare din ce în ce mai des.
La 1 ianuarie 2007 România intra în marea familie a țărilor membre UE. Odată cu acest pas Guvernul de la acea vreme își asuma și pregătirea pentru aderarea la moneda unică europeană. Potrivit unui sondaj european, dintre toate cele opt state membre UE care nu fac parte din zona euro, românii sunt în topul favorabilității monedei unice, 75% dorind trecerea la euro.
Cu toate astea planul de aderare la moneda unciă europeană a fost amânat pe fondul unor situații economice instabile. Acum, la 14 ani de la momentul aderării, oficialii UE pun deja presiuni pe actuala guvernare pentru a demara procesul de trecere în zona euro.
Potrivit Flash Eurobarometru, România este urmată de alte națiuni din estul și centrul Europei, 69% dintre maghiari, 61% dintre croați și 54% dintre bulgari fiind de acord cu aderarea la moneda unică europeană. De altfel Guvernul de la Sofia anunța ca dată de aderare 1 ianuarie 2024.
Sondajul a fost realizat în șapte state membre care nu au adoptat încă moneda unică europeană, acestea fiind Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Ungaria, Polonia, România și Suedia. Danemarca a decis să nu adere, după ce a negociat o renunțare a acestui proces.
„În cele șapte țări, 57% sunt în favoarea introducerii euro, în timp ce 40% sunt împotrivă. Există variații mari la nivel de țară. Trei sferturi sunt în favoarea introducerii euro în România.
În Republica Cehă și Suedia, majoritatea respondenților sunt împotriva ideii de introducere a euro,”, se arată în sondaj.
Sondajul spune că românii conduc în ceea ce privește favorabilitatea față de euro. De asemenea, același raport spune că românii sunt conștienți de neconformitatea lor fiscală. Un procent de 69% din populație declară că România nu este pregătită să adere la moneda unică europeană.
Reprezentanții UE spun că pentru a adera la zona euro, un stat membru al UE trebuie să aibă stabilitate a prețurilor. O altă condție este stabilitatea finanțelor publice, să fie solide și durabile. Să existe o stabilitate a cursului de schimb și ratele dobânzilor pe termen lung să fie la fel de stabile.
„România s-a deplasat înainte și înapoi pe diferite faze ale procesului de aderare în ultimii 14 ani de când a devenit parte a UE. Guverenele au prezentat planuri și au stabilit numeroase termene pentru aderarea la zona euro.
Cu toate astea, România rămâne în urmă în ceea ce privește disponibilitatea de a adopta moneda unică europeană.
România a stabilit anterior 2024 ca termen limită pentru aderarea la zona euro, dar șansele sunt mici pentru ca acest lucru să se întâmple.”, este concluzia studiului Flash Eurobarometru.
Venind ca o completare a acestui studiu, recent premierul Florin Cîțu anunța noul plan de aderare la moneda unică europeană. Premierul declară că speră ca România să poată adopta moneda unică în 2027-2028. În același timp, Cîțu a dat ca sigură intrarea României în spațiul Schengen, anul acesta.
„Calea către zona euro a fost întârziată de criza coronavirusului. Vom face totul pentru a atinge acest obiectiv. Ete necesară o convergență reală și vom suplini întârzierea dintre 2021 și 2024.
Trebuie să fim conștienți de faptul că aderarea la zona euro va fi posibilă numai după 2024. După cum îl văd, am putea intra în zona euro după 2024 – 2025 și am putea adopta euro în 2027 sau 2028.”, a declarat Florin Cîțu.
Banca Centrală Europeană a emis un raport de convergență în iunie 2021. Conform acestuia România are nevoie de politici economice orientate spre stabilitate. Un alt punct important este cel al reformelor structurale de amploare pentru a îndeplini criteriile de convergență pentru intrarea în zona euro.