La fel ca majoritatea angajaților de la stat, și cadrele didactice au resimțit criza economică în 2020, și mai ales acum, în 2021. Odată cu preluarea guvernării, liberalii promiteau majorări salariale și pentru cadrele didactice. Din păcate a fost prima clasă socială a căror venituri au fost înghețate. Așa se face că salariile profesorilor au rămas la stadiul anului 2019, în condițiile în care prețurile au crescut vertiginos.
În februarie 2021, premierul Cîțu propunea noul proiect bugetar dezbaterii publice. Executivul de la București se baza pe o creștere economică de 4,3% și un deficit bugetar de 7,1% din PIB, precum și o rată anuală a inflației de 2,4%. Potrivit proiectului aprobat, salariile și bonusurile au rămas la fel.
În noua structură bugetară, Ministerul Educației a primit aproximativ 12% din buget. După recalcularea bugetară, Florin Cîțu anunța înghețarea pentru salariile profesorilor. Tot în februarie, Ministrul Educației, Sorin Cimpeanu, a discutat cu reprezentanții sindicatelor din domeniu, despre salariile personalului din învățământ.
În afară de salarii discuțiile au fost și pe marginea măsurilor menite să reformeze sistemul educațional prin Planul Național de Recuperare și Reziliență. Ministerul Educației emitea, ulterior, un comunicat în care se declara:
„S-a discutat despre înțelegerea importanței unui salariu motivant în sistemul de învățământ. Inclusiv prin diferențiere pe baza criteriilor de performanță, precum și prin alte drepturi salariale.
Un alt punct a fost necesitatea de a accelera procesul de vaccinare a personalului educațional. S-a stabilit că procentul din Planul Național de Recuperare și Reziliență alocat educației va fi cu siguranță mai mare de 3%, în funcție de nevoile și importanța reformei educației.”, se spunea în comunicat.
Din păcate realitatea a rămas aceeași, iar salariile profesorilor au rămas la același stadiu. Recent Sorin Cîmpeanu a făcut noi declarații referitor la salariile profesorilor, când și dacă se vor produce majorări salariile. Datele statistice arată o diminuarea a puterii de cumpărare a majorității claselor sociale din România. Printre cei care nu au beneficiat de majorări substanțiale la salariu sunt cadrele didactice.
După decizia de înghețare, salariile profesorilor au rămas la nivelul anului 2019, anul în care s-a produs ultima mărire de salariu. Deși se promitea o majorare în 2020, aceasta nu a mai venit. O altă promisiune era pentru 1 septembrie 2021. Și aceasta a fost devansată, conform ministrului Cîmpeanu, pentru octombrie anul curent. Cu alte cuvinte, salariile profesorilor vor putea fi majorate, în octombrie, ținându-se cont de toți parametrii economici la acel moment.
“Pachetul legislativ are ca termen asumat prin memorandum în guvern data de 1 octombrie. E o dată extrem de ambițioasă, dată la care vor fi cunoscute aceste propuneri de mecanisme inclusiv din perspectiva creșterilor salariale. Aceste propuneri vor fi lansate în consultare publică și politică.
În măsura în care se va ajunge la un numitor comun, ceea ce e tot ce ne dorim, vor face obiectul unei legi a educației, lege care să prevadă inclusiv această salarizare atractivă pentru acei dascăli care își aduc contribuția la îmbunătățirea și transformarea sistemului românesc al educației.”, declară Sorin Cîmpeanu.