Anul școlar 2020-2021 a fost un an greu, cu multe lacune și multe pierderi. Cu toate astea, spune ministrul Sorin Cîmpeanu, anul școlar s-a încheiat cu bine. În aceste zile se lucrează intens pentru anul școlar 2021-2022. Deja s-a stabilit când va începe și care vor fi perioadele de vacanță.
Anul 2020 a început cu multe inadvertențe pentru elevi. Dacă în primele luni elevii au putut merge la cursuri fizic, odată cu creșterea numărului de infectări, ministrul Sorin Cîmpeanu lua decizia de suspendare și de trecere în mediul online. Efectele au fost devastatoare, declară Sorin Cîmpeanu. S-a pierdut mult pe tot parcursul anului școlar 2-20-2021. Acest lucru a fost reflectat și în examenele din această vară, la Evaluarea Națională și la examenele de Bacalaureat.
Sorin Cîmpeanu spune că ministerul pe care-l conduce a învățat din greșelile anului trecut. Ministrul mai declară că în anul școlar 2021-2022 nu se vor mai face astfel de greșeli, și că iminența uni val patru de pandemie nu îl sperie. Sorin Cîmpeanu declară că nu se va pune problema revenirii la sistemul hibrid, sau chiar online.
„Permiteți-mi să fiu optimist, am dreptul să fiu optimist și, chiar dacă există un val de patru, sunt convins că nu va fi la fel de agresiv. Nu va fi atât de agresiv încât să pună probleme din perspectiva un proces de educație normal.
Repet, anul școlar 2021-2022 va opri pierderile care au fost foarte mari și care sunt foarte greu de recuperat.
Dacă continuăm să intrăm online, aceste pierderi vor crește, cu efecte pe termen lung și șanse foarte mici de recuperare „, declară Sorin Cîmpeanu.
Anul școlar 2021-2022 va începe din data de 13 septembrie 2021, spune Ministerul Educației. Ca și anul trecut, procesul de predare va fi desfășurat pe parcursul a două semestre. Totalul celor două semestre din anul școlar 2021-2022 va fi de 34 de săptămâni de cursuri. Începând cu 13 septembrie elevii vor avea parte de 14 săptămâni de cursuri în primul semestru și se va termina pe 22 decembrie 2021.
Cel de-al doilea semestru din anul școlar 2021-2022 va începe din data de 10 ianuarie 2022, pe durata a 20 de săptămâni. Nu s-a renunțat nici la proiectul „Școala Altfel”, care se va desfășura în perioada 8– 14 aprilie 2022. Al doilea semestru se va încheia, conform ministrul Sorin Cîmpeanu, pe data de 10 iunie 2022. Nici în cazul perioadelor de vacanță nu sunt modificări consderabile, acestea fiind stabilite după cum urmează:
La nivelul Ministerului Educației există un proiect de extindere a anului școlar, spune Sorin Cîmpeanu. Motivația acestei extinderi sunt pierderile educaționale prin predarea în sistemul online. Deocamdată proiectul este în stadiul de discuții și face referire la anul școlar 2022-2023.
„Ministerul Educației susține extinderea anului școlar, cu atât mai mult cu cât este necesară recuperarea pierderilor educaționale generate de predarea online
În orice variantă, Ministerul Educației va avea anul acesta inițiativa de a propune extinderea perioadei de cursuri în învățământul preuniversitar, începând cu anul școlar 2022- 2023.
În acest sens, vor fi inițiate consultări extinse.”se arată în comunicatul Ministerului Educației.