Din 2017, România a implementat un nou sistem de avertizare publică, RO-ALERT. Sistemul permite guvernului să alerteze cetățenii în caz de urgență. În România, sistemul a fost implementat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU). Suportul tehnic este asigurat de către Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).
Sistemul este pe deplin operațional, în acest moment. De altfel RO-ALERT face din România una dintre puținele țări ale Uniunii Europene care au implementat sistemul. România a respectat astfel legislația UE care impune tuturor statelor să implementeze un sistem de alertă publică până în iunie 2022.
RO-ALERT este practic un sistem invers 112. Sistemul clasic 112 înseamnă că cetățenii pot apela la ajutor apelând numărul de urgență. RO-ALERT permite autorităților de stat să ajute prin trimiterea de mesaje text cetățenilor dintr-o anumită zonă calamitată, sau unde au loc anumite evenimente.
Sistemul este conceput pentru a fi utilizat pentru situații de urgență majoră, cum ar fi fenomene meteorologice extreme, inundații severe, atacuri teroriste. Dar și pentru alte situații care reprezintă un pericol clar și prezent pentru viața și sănătatea cetățenilor români, cu excepția cutremurelor.
Mesajul text în sine și informațiile referitoare la zona de diseminare sunt transmise prin RO-ALERT către operatorii de telefonie mobilă. Aceștia trimit mesajul text către telefoanele mobile din zonele desemnate prin sistemul RO-ALERT.
RO-ALERT a fost deja utilizat în România pentru a alerta cetățenii cu privire la situații de urgență și incendii. Este folosit și în mai multe orașe montane confruntate cu situația neobișnuită a urșilor care cutreieră străzile. Întregul sistem este construit cu măsuri de securitate cibernetică îmbunătățite, furnizate de STS, pentru a asigura utilizarea sa sigură.
Deși autoritățile spun că sistemul RO-ALERT este funcțional și se află în parametrii proiectați, cu toate astea românii sunt nemulțumiți. Nemulțumirea vine din modul și timpii de transmisie a mesajelor de avertizare.
De multe ori, spun unii români, RO-ALERT a trimis avertizări fie după ce a avut loc un eveniment, fie chiar în timpul desfășurării acestuia. Explicațiile pe tema timpilor de transmisie a acestor mesaje de avertizare le-a dat Secretarul de Stat Raed Arafat.
„Aş dori să explic, au fost întrebări de ce mesajele RO-ALERT foarte scurt înaintea fenomenului sau chiar în timpul în care a început fenomenul. Asta este pentru că este fenomen nowcasting și se află despre el tot foarte târziu de către ANM.
Când ANM ne informează că au aflat de fenomen, noi imediat transmitem mesajul. Dar fiind fenomen nowcasting, timpul la dispoziţia noastră este scurt, iar din cauza asta vine la scurt timp înainte de apariţia fenomenului”, a explicat, marţi Raed Arafat.