20 iul. 2021 | 15:34

Cum a murit tatăl lui Mihai Constantin, de fapt. Ce suferință a îndurat actorul George Constantin

Monden
Cum a murit tatăl lui Mihai Constantin, de fapt. Ce suferință a îndurat actorul George Constantin
George Constantin, de la ucenic la monstrul sacru al teatrului românesc

Pentru generațiile tinere, numele lui George Constantin, este doar o pagină în istoria culturii românești. Pentru cei care l-au cunoscut, George Constantin a fost unul din monștri sacri ai teatrului și filmului românesc. În urmă cu 27 de ani, pe când avea doar 60 de ani, marele actor avea să plece dintre noi. Suferința sa, dar și loviturile primite din partea sistemului, aveau să-i grăbească sfârșitul.

George Constantin, de la ucenic la monstrul sacru al teatrului românesc

Pentru cât de mare a fost ca actor de teatru și film, pe-atât de dură i-a fost viața. Venit pe lume într-o familie săracă, în Bucureștiul anului 1933, tânărul George Constantin a fost nevoit, încă de mic, să dea piept cu viața. Cu o situație materială precară, a fost obligat să muncească de mic prin diferite maghernițe ale Bucureștiului, pentru a-și întreține familia.

Rămas singur, cu o mamă casnică, banii pe care-i aducea acasă nu erau suficienți. Aș se face că a renunțat pentru o perioadă la școală pentru a-și putea ajuta mama. Neștiind ce-i va rezerva destinul, decide, ulterior, să se înscrie la o școală profesională. Avea 15 ani și intra, ca elev, la școala de pe lângă Întreprinderea de Construcţii de Avioane din Bucureşti.

O schimbare de destin

La un an de la admitere, destinul face ca o profesoară, de la Şcoala pedagogică din Bucureşti, căuta tineri pentru un rol într-o piesă de Caragiale. Având carismă și ceva talent, George Constantin a fost ales să joace celebrul rol al lui Ipătescu în „O scrisoare pierdută”. Acest rol avea să-i schimbe total traiectoria în viață.

După acest moment, tânărul George Constantin, alături de bunul său prieten Gheorghe Cozorici, decide în 1951 să dea examenul de admitere la Instittuul Național de Artă Teatrală și Cinematografie „I L Caragiale”, despre care povestește într-un interviu.

„Când am dat examenul de admitere la Insitutul de Teatru în 1951, am căzut. Anul următor, ca să fiu şi mai sigur, am dat şi la Teatru, şi la Cinematografie. Am reuşit la ambele.

Țin minte, am mers cu Gheorghe Cozorici în Piaţa Universităţii şi am dat cu banul unde să mergem. Ne-a căzut Teatrul”, povestea actorul.

După terminarea institutului este transferat la Teatrul Nottara, unde avea să joace aproape întreaga sa carieră. În aceeași ani avea să o cunoască pe sora unei alte viitoare celebre actrițe, Tamara Buciuceanu. În 1961 se căsătorește cu mezzosoprana Iulia Buciuceanu, ulterior venind pe lume Mihai Constantin.

În afară de rolurile memorabile de pe scena teartrului Nottara, George Constantin avea să-și dedice o parte din carieră și filmului. Un rol memorabil l-a făcut în „Reconsituirea”, filmul de debut al actorului George Mihăiță și regretatului Vladimir Găitan. A jucat într-una din cele mai importante capodopere cinematografice, alături de Ștefan Iordache, „Cel mai iubit dintre pământeni”.

Drama care i-a scurtat viața marelui actor

George Constantin, alături de soția sa și fiul, Mihai Constantin, a locuit aproape întreaga viață într-o casă naționalizată, repartizată de comuniști. Revoluția din 1989 și schimbările din societatea anilor 90 l-au pus în postura de a se lupta cu un sistem dur.

Actorul fusese pus în fața situației de a fi dat afară din casa în care a locuit. Sub amenințarea evacuării forțate, dar și în urma unor probleme de sănătate, George Constantin nu a mai făcut față presiunilor. În 30 aprilie 1994 avea să plece din această lume trist și mâhnit, la doar 60 de ani.

Un monstru sacru al scenei românești, aproape umilit de un sistem schimbat în rău, renunța la luptă definitiv. Au trecut 27 de ani de la dispariția sa. Mihai Constantin, fiul regretatului actor, încă mai duce numele tatălui său prin Festivalul de teatru pentru tineret care-i poartă numele.

Parteneri
"Nu mai dați de pomană pentru morți. Mortul nu mănăncă, nu bea." Detalii neștiute oferite de un preot. Ce înseamnă, de fapt, când spui bogdaproste
Redactia.ro
Cătălina Toma, Andra Gogan și Andreea Antonescu, prinse în incendiile apocaliptice din Los Angeles! Mărturii terifiante din infern! „E panică, aerul este foarte toxic”
Click.ro
Ucraina se declară gata să înlocuiască Ungaria în UE și NATO
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Așa nu a mai fost văzută niciodată! Este mereu o femeie elegantă, cochetă, însă acum s-a fotografiat în costum de baie! Wow, toți au dat ZOOM! Nu ai spune că are 52 de ani
Unica.ro
O vedetă de la Antena 1, coșmar zilnic. Problema din fiecare dimineață
EVZ.ro
Stațiunea cu peisaje spectaculoase, care se află la mai puțin de 200 de kilometri de București. Este considerată mai frumoasă decât Poiana Brașov sau Sinaia
Spynews
Călin Georgescu a plecat din România. Decizia care aruncă în aer țara. Cristela nu a...
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
Se trimit NOI DECIZII de RECALCULARE a PENSIILOR. Anunț de Casa de Pensii: Un MILION de pensionari le PRIMESC în IANUARIE
Mediaflux
„Mă gândeam la ea, dar te voiam pe tine”. Mario Fresh, mesaj subtil după ce a dat de înțeles că se afla în același loc cu Nadd Hu
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 9 ianuarie 2025. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro