Cine nu adoră papanașii, acest preparat aromat și delicios? Sunt mai multe rețete pentru a prepara acest desert, însă pentru a ieși pufoși trebuie să știi un secret bine păstrat de marii bucătari. Cum prepari cea mai bună rețetă de papanași de vară?
Papanașii sunt un desert foarte iubit de români, dar și ușor de preparat. Fie că alegi papanași cu dulceață sau gem, cu smântână sau cu iaurt, vei aprecia gustul lor unic. Iată secretul ca să obții cei mai buni papanași de vară, ingredientele și modul de preparare.
400 de g de brânză de vaci
un ou
două linguri de făină
un praf de sare
o lingură de zahăr (opţional)
La început se amestecă toate ingredientele într-un vas până se omogenizează toată compoziția și se obține un aluat. Se pue apoi puțină făină într-o farfurie plată. Ea te va ajuta să formezi bilele din aluat, pe care le treci prin făină și apoi le aplatizezi puțin. Separat, într-o tigaie, trebuie să adaugi puțin ulei de floarea soarelui și să încingi tigaia. Se prăjesc apoi gogoșile obținute pe ambele părți până obții o crustă aurie și crocantă. Bilele se scot și se așază apoi pe un prosop de bucătărie ca să elimini tot surplusul de ulei. Poți servi papanașii cu smântână, gem, dulceață sau iaurt, totul după preferințe.
500 g de brânză de vaci
două ouă
un sfert de linguriță de sare
o linguriță de zahăr
o linguriță de vanilie sau zahăr vanilat
două sau trei linguri de lapte condensat fiert
40-50 de g de făină de grâu pentru brânză și făină pentru panadă
ulei de floarea soarelui
Mai întâi adaugi într-un bol brânza de vaci, ouăle, sarea, zahărul și vanilia. Toate ingredientele se amestecă cu ajutorul unei furculițe. Se presară treptat făina și se amestecă compoziția până se omogenizează. Cu ajutorul unei linguri se formează câte o bilă și se așază pe un platou. Într-o farfurie se pune făina necesară pentru panadă.
Apoi, bila de brânză se presară cu palma și se adaugă câte o lingură de lapte condensat fiert. Capetele bilei se strâng la mijloc și se formează un papanași plat.
Se trec gogoșile prin făină și se pun la prăjit într-o tigaie încinsă cu puțin ulei. Papanașii se țin pe foc și se prăjesc circa trei minute, apoi se întorc pe partea cealaltă și se mai țin încă trei minute. După ce s-au rumenit, bilele se scot și se așază pe un prosop de hârtie ca să elimini excesul de ulei. Papanașii se servesc cu smântână sau dulceață.