Dacă despre Coreea de Nord se cunoaște că este cea mai izolată țară din lume, aflată sub stricta supraveghere a oficialilor, se pare că, de un timp, se luptă pentru acest titlu cu Turkmenistanul. Deși statul are rezerve mari de gaze, a ajuns în pragul colapsului și este pustiu în cea mai mare parte a anului.
Coreea de Nord rivalizează cu Turkmenistanul. În videoclipul de promovare a Forumului Economic al Mării Caspice, sunt câteva imagini ”din interior”, surprinse, în mare parte, în Awaza, o zonă turistică a statului. Putem vedea bărbați cu căciuli albe călărind voioși și bravi, o tehnologie modernă și ablastrul nobil al cerului. Pentru toate cele enumerate, Turkmeninstanul este catalogat de ministrul de Externe al statului ca un Las Vegas al țării.
Din imaginile de mai jos, este clar că așa ar fi, dar ”la noi atâția fluturi sunt și-atâta jalen-case”, căci realitatea este alta. Filmulețul arată o națiune prosperă, dar cei 5,8 milioane de turkmeni sunt de altă părere. Conform CNN, locuitorii trăiesc în izolare totală. Mass-media este sub control strict, încălcarea drepturilor omului este frecventă, activiștii dispar deseori fără urme, iar munca forțată este frecventă.
Anual, puțin peste 6.000 de străini vizitează Turkmenistanul, căci și vizele sunt greu de obținut. Spre exemplu, Awaza, o zonă turistică aflată în statul cu pricina, este pustie în cea mai mare parte a anului. În magazine nu se găsește mâncare, astfel că oamenii sunt nevoiți să stea la cozi în fiecare dimineață pentru a obține zahăr, pâine sau făină.
Turkmenistanul îl are la conducere pe Gurbangulî Berdîmuhamedov, după ce predecesorul său Saparmurat Niazov a murit în 2006. Simțindu-se invincibil, Berdîmuhamedov și-a dezvoltat propriul cult al personalității și se bucură, la fel ca vechiul conducător, de o statuie în aur cu efigia lui capitala turkmenă Așhabat. În 2017, el a înregistrat un scor de 98% la alegeri, având și un control absolut.