09 iul. 2021 | 10:35

Ioana Cosma, prima femeie comentator la Euro 2020, a spus adevărul. Ce job își dorea, de fapt

Sport
Ioana Cosma, prima femeie comentator la Euro 2020, a spus adevărul. Ce job își dorea, de fapt
Ioana Cosma, prima femeie comentator sportiv din România la Euro 2020

În ultimii ani tot mai multe femei au pătruns în sportul cu balonul rotund. De la arbitrii, cum a fost cazul englezoaicei Stephanie Frappart, și până la comentatori, femeile sunt din ce în ce mai prezente la competițiile majore internaționale. Este și cazul celebrei mdoeratoare PRO X, Ioana Cosma. Este prima femeie care a comentat meciurile desfășurate la Euro 2020.

Ioana Cosma, de la stewardesă la moderator TV

Pentru fanii sportului de orice fel, numele de Ioana Cosma este sinonim cu emisiunile de gen difuzate de PRO X. Ajunsă la 41 de ani, Ioana Cosma, în tinerețe avea alte visuri și alte năzuințe profesionale. La început, povestește Ioana, vroia să fie educatoare, să lucreze cu copii. Mai apoi, odată cu creșterea în vârstă, Ioana Cosma se vedea stewardesă, zburând peste tot în lume.

Numai că, după cum și vorba planul de acasă nu se pupă cu cel din târg, Ioana a ajuns să lucreze în presă. La început, cu pași timizi, a fost redactor în presa scrisă pe teme de social și politic. Odată cu apariția postului Pro TV, Ioana Cosma a schimbat macazul. A ajuns redactor sportiv pentru știrile sprotive ale postului.

În anul în care apărea canalul Sport TV, în 2007, cu puțin noroc Ioana Cosma ajunge să prezinte o emisiune sportivă, și de atunci Ioana Cosma devine moderatoare de emisiuni sportive, pe care le prezintă și astăzi la rebranduitul PRO X.

Prima femeie comentator sportiv din România

Deși a trecut prin jurnalismul social și politic, Ioana Cosma recunoaște că avea de mică o pasiune pentru sport. Într-un dialog cu cei de la Libertatea, Ioana povestește că pasiunea i-a fost insuflată de bunicul ei.

”Pasiunea aceasta este încă din copilărie. Bunicul meu, cea mai importantă persoană din viața mea, era fan fotbal. Am început să mă uit împreună cu el la meciuri și el mi-a „livrat” pasiunea asta, am primit-o de la el.

Ne uitam la meciuri, comentam și el îmi explica de ce un jucător n-a făcut bine într-un anumit moment sau de ce a făcut bine. S-a stins acum foarte mulți ani, dar îl iubesc exact ca în copilărie și îi mulțumesc pentru că m-a crescut și din punct de vedere profesional.”, declară Ioana Cosma în interviul pentru Libertatea.

Dar, calitățile sale de bun moderator sportiv, au adus-o în fața unei premiere în România. În 2019 i se propunea să comenteze meciurile de fotbal din finala Cupei României la fotbal feminin. Fiind un tipicar moderator, Ioana și-a câștigat repede notorietatea, iar anul 2021 a mai adus o premieră în televiziunea românească.

Amânatele meciuri din cadrul Euro 2020, disputate în acest an au propulsat-o pe Ioana ca primul comentator feminin la meciurile din prestigioasa competiție europeană. În același interviu acordat colegilor de la Libertatea, Ioana Cosma a vorbit despre experiența Euro, moderatorea făcând parte din echipa care a comentat meciul dintre Franța și Elveția.

„Fantastic. Fabulos. Senzațional. Magic. M-am bucurat de fiecare moment și m-am simțit ca un copil care primește foarte multe cadouri. La meciul Franța – Elveția am avut senzația că a intrat fotbalul în mine.

Aveam atât de multă energie că dacă mai dura încă trei ore meciul, tot acolo eram. La început am avut emoții, dar și o ușoară reținere, iar ulterior m-am relaxat.”, a mai declarat moderatoarea.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
Digi24
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Vești de la Palatul Buckingham. Decizia luată de Regele Charles
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Capital.ro
Cea mai puternică rugăciune pe care nu ai voie să o citești. Și preoții se feresc de ea. Răul se poate întoarce asupra ta
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
CALENDARUL livrării PENSIILOR pentru luna MAI. ANUNȚUL ministrului Muncii
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro