Potrivit Legii 189/2021, ziua de 10 Mai, căci despre ea este vorba, o să fie sărbătorită în fiecare an ca Ziua Independenței Naționale a României, zi de sărbătoare națională, lucrătoare.
”Parlamentul, Președintele României, Guvernul, celelalte autorități publice centrale, precum și autoritățile administrației publice locale vor organiza manifestări cultural-artistice. Fondurile necesare pentru organizarea manifestărilor prilejuite de sărbătorirea zilei de 10 Mai pot fi asigurate din bugetele locale sau din bugetele autorităților publice centrale, dar și alte instituții publice, în limita alocațiilor
bugetare aprobate”, se indică în lege.”La data intrării în vigoare a prezentei legi, Legea nr. 103.2015 pentru declararea zilei de 10 Mai ca zi de sărbătoare națională publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr 336 din 18 mai 2016, se abrogă” se indică în proiectul legii.
„Azi suntem puşi în situaţia de a vota un proiect care doreşte a restabili adevărul istoric, un adevăr istoric asupra căruia s-au făcut foarte multe discuţii în ultimii ani, un adevăr istoric care spune că România este singura ţară europeană care a fost pusă în situaţia de a-şi putea declara independenţa, fiind singura ţară care nu-şi serbează independenţa. Un vot unanim ar fi deosebit de important”, a afirmat Gigel Ştirbu.
Acesta a fost criticat de PSD care a sprijinit data de 9 mai ca sărbătoare națională pentru Ziua Independenței Naționale a României.
,,L-ati pus pana si pe presedintele Academiei Romane sa semneze o fituica cu care sa umble Gigel (Stirbu – nr.) pe aici, sa ne spuna ca asta e parerea Academiei Romane. Parerea Academiei Romane se spune in Tratatul de Istorie Nationala, nu in scrisori date la cafea pe sub masa unor neaveniti, care habar nu au. Nu au citit in viata lor un document istoric si vin sa ne spuna un adevar istoric”, a declarat, in replica, social-democratul Adrian Solomon, care a sustinut ca declararea independenței a avut loc pe 9 mai 1877, și nu a doua zi.
Potrivit site-ului www.familiaregala.ro, ziua de 10 Mai are o semnificaţie deosebită în istoria poporului român, ea fiind sărbătoare naţională în perioada în care forma de guvernământ în România era regatul. La data de 10 mai 1866, Carol I a fost proclamat Domnitor al României, iar la 10 mai 1881, a fost proclamat regatul. De asemenea, data de 10 Mai este legată şi de proclamarea Independenţei de Stat a României, căci, deși aceasta avusese loc la 9/21 mai 1877, în cadrul sesiunii extraordinare a Adunării Deputaţilor, a doua zi, respectiv la 10/22 mai 1877, a fost promulgată de Carol I legea pentru desfiinţarea tributului către Înalta Poartă.