Presa occidentală anunță un nou demers în justiție făcut de Donald Trump. BBC spune că Trump dă în judecată Twitter, Google și Facebook, acuzând companiile de „cenzură”. Fostul președinte susține că cele trei companii l-au cenzurat pe nedrept pe el și pe alți conservatori. Un grup comercial din industria tehnologiei a numit procesul de acțiune colectivă „frivol”.
Fostul președinte american Donald Trump a intentat un proces împotriva giganților Google, Twitter și Facebook. Acuzațiile aduse sunt că fostul președinte este victima cenzurii. Procesul de acțiune colectivă vizează și directorii executivi ai celor trei companii.
Trump a fost suspendat din conturile sale sociale în ianuarie din cauza preocupărilor de siguranță publică în urma revoltelor din Capitol, conduse de susținătorii săi. Miercuri, Donald Trump a numit procesul „o dezvoltare foarte frumoasă pentru libertatea noastră de exprimare”. În conferința de presă Trump s-a arătat împotriva companiilor de socializare și a democraților, pe care i-a acuzat că susțin dezinformarea.
„Solicităm încetarea interzicerii umbrelor, oprirea cenzurii și oprirea listei negre, alungării și anulării pe care le cunoașteți atât de bine.”, declară Donald Trump.
Procesul solicită o hotărâre judecătorească pentru a pune capăt presupusei cenzuri. Donald Trump a adăugat că dacă ar putea interzice un președinte, „o pot face oricui”.
Niciuna dintre companii nu a răspuns încă procesului, care a fost depus la o instanță federală din Florida. La anunț, lui Trump i s-au alăturat foști oficiali din echipa acestuia, care au creat de atunci America First Policy Institute.
Fostul președinte a numit decizia Twitter, „cea mai iubitoare sentință”. Potrivit Twitter, tweet-urile care au dus la interzicerea lui Donald Trump pentru „glorificarea violenței” au fost cele de pe 8 ianuarie. Acest lucru se întâmpla la două zile după revolta din capitala națiunii. Revolta a urmat afirmațiile sale repetate, fără dovezi, că alegerile au fost trucate în favoarea lui Joe Biden.
El a scris că „marii patrioți” care l-au votat vor avea „o voce uriașă”. „Nu vor fi nerespectați sau tratați nedrept în vreun fel, sau formă” a mai scris Trump într-o altă postare. În același context declara că nu va participa la inaugurarea președintelui Joe Biden.
În același timp, miercuri, aliații republicani ai lui Trump din Congres au lansat o notă care descrie planul lor „de a prelua Big Tech”. Agenda solicită măsuri antitrust pentru „despărțirea” companiilor. Susținătorii fostului președinte, cer o revizuire a unei legi cunoscută sub numele de Secțiunea 230.
Legea „Secțiunea 230”, Trump a încercat să o abroge în calitate de președinte. În fapt oprește companiile precum Facebook și Twitter de la răspunderea pentru lucrurile pe care utilizatorii le postează. Oferă companiilor statutul de „platformă” mai degrabă decât „editor”.
„Este o protecție a răspunderii, pe care nimeni din istoria țării noastre nu a primit-o vreodată”, a spus Donald Trump, criticând legea miercuri. El a adăugat că legea invalidează statutul companiilor ca și companii private.
Procesul a fost criticat de experții juridici. Aceștia au subliniat obiceiul lui Trump de a emite procese pentru atenția presei. Argumentul său privind încălcarea libertății de exprimare a fost, de asemenea, pus la îndoială de analiști BBC.
Motivul este faptul că aceste companii, pe care le acuză, au aceleași protecții pentru primul amendament în stabilirea conținutului pe site-urile lor.