Ce a spus Vladimir Putin după întâlnirea cu Joe Biden. Președintele Rusiei a făcut primul anunț

Ce a spus Vladimir Putin după întâlnirea cu Joe Biden. Președintele Rusiei a făcut primul anunț
Întâlnirea lui Joe Biden și Vladimir Putin de la Geneva, (poza Mikhail MetzelTASS via Getty Images)

Joe Biden declara luna trecută că se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin la un moment dat. Acest lucru s-a întâmplat după Summitul G7. Întâlnirea a avut loc la Geneva, într-un cadru restrâns, fiind cel mai bine protejat moment al zilei. După încheierea discuțiilor, Vladimir Putin a făcut primul declarații. Putin declara că întâlnirea sa cu președintele american Joe Biden a fost „productivă” în ansamblu.

Întâlnirea celor mai puternici oameni ai planetei, Joe Biden și Vladimir Putin

Primul summit SUA-Rusia al președinției Biden a avut loc la Geneva, în Elveția, astăzi, pe 16 iunie. Acest lucru vine la sfârșitul călătoriei deja programate a lui Biden în Regatul Unit pentru summit-ul G7 . După acest moment Biden a mers la Bruxelles pentru o întâlnire a liderilor NATO.

Secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, într-o intervenție care anunța întâlnirea, declara că summitul va acoperi o „gamă completă de probleme urgente”. Același secretar de presă mai spunea că SUA încearcă să „restabilească predictibilitatea și stabilitatea” relațiilor sale cu Rusia.

Acest lucru reflectă comentariile făcute de secretarul de stat Antony Blinken în timpul unei întâlniri cu omologul său rus, Serghei Lavrov. La întâlnirea care a avut loc în Islanda săptămâna trecută, declara că  obiectivul lui Biden este o „relație previzibilă și stabilă cu Rusia”.

În afară de tema principală, președintele rus Vladimir Putin spune că el și președintele american Joe Biden au fost de acord că cele două națiuni vor începe consultări privind securitatea cibernetică.

„Credem că securitatea cibernetică este importantă pentru lume în general, pentru SUA în special și pentru Rusia, de asemenea”, a delcarat Putin la finalul întâlnirii. Președintele rus a spus că cele două țări „trebuie doar să abandoneze diverse insinuări, să se așeze la nivel de experți și să înceapă să lucreze în interesul SUA și al Rusiei”.

Vladimir Putin își retrimite ambasadorii în America

Un alt subiect delicat discutat de Vladimir Putin și Joe Biden a fost subiectul ambasadorilor ruși retrași de pe teritoriul american. Decizia venea după declanșarea scandalului în care Biden îl cataloga ca fiind criminal pe Putin. S-a stabilit clar revenirea ambasdorilor ruși la Washington. În acest caz este valabilă și reciprocitatea, adică Joe Biden va numi un nou ambasador în Federația Rusă, conform CNN. Întrebarea când se va întâmpla asta este una „pur tehnică”, a mai declarat Putin.

În același timp Vladimir Putin și Joe Biden au mai atins un alt subiect. Odată cu declanșarea de noi tenisuni în Ucraina, America impunea sancțiuni oficialilor ruși. Nu s-a concretizat nimic, dar subiectul a fost discutat în spatele ușilor închise.

Jode Biden l-a criticat pe liderul rus pentru cazl Navalny

Un alt subiect sensibil a fost cazul celebrului disident Alexei Navalny. Răspunsul lui Vladimir Putin a fost cât se poate de direct. Putin a declarat că liderul opoziției, Alexei Navalny, a obținut ceea ce merita atunci când i sa dat o pedeapsă cu închisoarea.

Navalny, cel mai înflăcărat dușman politic al lui Putin, a fost arestat în ianuarie la întoarcerea din Germania. Aici a petrecut cinci luni recuperându-se după otrăvirea cu agent periculos. Disiedentul a acuzat Kremlinul pentru acest lucru. Este o acuzație pe care oficialii ruși o resping și astăzi.

În februarie, lui Navalny i s-a acordat o pedeapsă de 2 ani și două luni de închisoare. Decizia era dată pentru încălcarea condițiilor unei pedepse cu suspendare dintr-o condamnare de delapidare din 2014 pe care a respins-o ca fiind motivată politic.

Vorbind astăzi după prima întâlnire cu președintele american Joe Biden la Geneva, Putin a declarat că Navalny a primit pedeapsa cuvenită pentru încălcarea condițiilor. Acesta a mai adăugat că Navalny era conștient că se va confrunta cu o pedeapsă cu închisoarea la revenirea în Rusia.

Săptămâna trecută, un tribunal de la Moscova a scos în afara legii organizațiile fondate de Navalny. Decizia a fost urmată de etichetarea lor ca extremiste. Demersul este cea mai recentă mișcare dintr-o campanie de reducere la tăcere a disidenței și interzicerea criticilor de la Kremlin.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI