Unul din politicienii atipici ai ultimilor ani, a fost cu siguranță Petre Daea. De la membru de partid PCR și până la senatorul PSD, Petre Daea a avut o carieră interesantă ca și politician. A fost ministru în două mandate, amândouă fiind la Agricultură. În același timp a fost și inițiatorul unei legi ce le oferea parlamentarilor pensii speciale. Astăzi fostul ministru de la Agricultură este în postura de a da în judecată statul român.
Dacă unii ar crede că Petre Daea și-a început cariera politică după 1989 ar putea avea mari surprize. Fostul senator și ministru și-a început cariera încă de pe vremea Partidului Comunist Român. La 21 de ani, în 1970, Petre Daea intra din convigere politică în rândurile tineretului comunist al acelor vremuri.
Ulterior, a urcat pe scara ierarhică a partidului, deținând funcția de adjunct șef de secție la Comitetul Județean de Partid, la secția pentru agricultură, până în 1989. Fostul senator și ministru a activat în acele vremuri în județul de reședință, Mehedinți.
După o perioadă în care nu a mai activat pe nicăieri, reapare în spectrul politic democrat, fiind ales ca senator PSD în legislatura 2004–2008 din partea județului Mehedinți. Petre Daea ajunge să ocupe fotoliul de la Agricultură în guvernul condus de Adrian Năstase, în 2004. Este reales ca senator și în următoarea legislatură, 2008-2012. După 13 ani de la acel mandat, revine în aceeați funcție în guvernele conduse de Grindeanu, Tudose și Dăncilă.
Acum, după cum declară chiar Petre Daea, fostul ministru vrea să dea statul român în judecată. Motivul este pensia micșorată pe care o încasează la această oră. Este vorba de 2.500 de lei lunar, după 52 de ani de muncă, mai spune Petre Daea. Veniturile sale au fost micșorate odată cu abrogarea legii inițiate chiar de domnia sa. Este vorba de legea care le permitea parlamentarilor să beneficieze de o pensie specială, în afară de cea oferită prin legea pensiilor sociale. Același lucru a decis să-l facă și fostul lider PSD Adrian Năstase.
”Perioada din Parlamentul României nu este echivalentă cu salariul. Conform articolului 10 din Codul Muncii, la salariu pot fi aduse în calcul pensiei şi celelalte venituri. Venituri care înseamnă vechimea în muncă, indemnizaţie de conducere. Prin acest act normativ poți intra în altă logică în formula de calcul.
Voi căuta răspuns în instanţa de judecată pentru a înţelege pentru toţi şi fiecare în parte că legea trebuie respectată. Nu poate fi pusă sub semnul întrebării decât verificată de instituţiile abilitate. Nu este vorba de oportunism , ci de respect faţă de lege şi importanţa și rostul pe care îl are parlamentarul“, a spus fostul ministru Petre Daea.